Ootamatult konkreetne on presidendi vastus Anu Välba küsimusele võimaliku uue poliitilise jõu tekkimisest. Kersti Kaljulaid küll ei kutsu millegile üles, kuid möönab, et paremtsentrismi on natukene väheks jäänud. Selle peale on mitmel parlamendierakonnal põhjust pea norgu lasta.

Veel hiljuti tehtud konkreetseid poliitikamõtteid presidendilt: tasuta ühistransport on ebamõistlik ning kaaluda tuleks “kutsu buss”-digilahenduste arendamist, PBK-s Eesti maksumaksja raha eest reklaami näitamine on vale ning kaaluda tuleks ETV+ ja Tallinna TV ühendamist, korruptsiooni osas peaks näiteks reviskonikomisjonides kehtestama pädevusnõude.

President möönab isegi, et tema seisukohad on varasemast niikuinii teada ning seetõttu ei pea ta ka vajalikuks enda vaateid varjata. See lähenemine on värske, tema panus Eesti avalikku arutelusse pole mitte aruteluküsimuste püstitamine ning teistele lahata (soiku) jätmine, vaid arutelu jõulisem edasi viimine kohe enda seisukoha välja käimisega. Kersti Kaljulaid on konstruktiivne president, kellel on konkreetne ettepanek näiteks ka selle osas, kuidas Eesti käsitööd maailmas paremini turundada saaks - teeme käsitööturundajaid ühendava portaali.

Konstruktiivse ning rohkem lahendustest rääkiva arvamuskultuuri poole liikumisel kulub selline eeskuju Eestile ära.