Misiganes vormis saab olema sõnastatud referendumi küsimus, on valitsus juba teatanud, et nemad ei toeta Euroopa institutsioonide pakkumist. Teisisõnu tähendab referendumil “jah kompromissile” Kreeka oma valitsuse umbusaldamist. Olukord ei ole siiski selles küsimusel lõpuni kristallselge, sest rahvaküsitluste kohaselt on Kreeka rahva enamus siiani soovinud euroalas ja Euroopa Liidus püsida. Valik on taaskord Kreeka rahva käes.

Tuleb arvestada, et nädala aja pärast tagasi vaadatuna võib praegu laual olnud pakkumine Kreekale osutuda vägagi soodsaks võimaluseks, aga kui sisepoliitika teeb riigi välispoliitikat, siis ei pruugi ratsionaalne lahendus võita.

Keeruline saab olema algaval nädalal seis Kreeka pankadel, kes ootavad Euroopa Keskpanga otsust likviidsusabi kohta. Keskpank arutab seda teemat oma tänasel erakorralisel koosolekul.

Euroala toimimist ja selle usaldusväärsust tervikuna Kreeka otsus ilmselt hetkel oluliselt ei mõjuta - euroala stabiilsuse tagamiseks on riikidel ühishuvi ja selles osas pole muretsemiseks põhjust. Lisaks on Euroopa Stabiilsusmehhanismi näol loodud võimekus, et riikide raskustesse sattumisel saaks võimalikud meetmed riikide või pankade jaoks koheselt kasutusele võtta.

Mis puudutab võimalikke otsuseid Eesti parlamendi jaoks, siis kehtiv Kreeka toetusprogramm lõppeb teisipäeval ja selle üle polegi enam midagi arutada. Uusi otsuseid valitsuse ja riigikogu poolt oleks vaja siis kui Kreeka või mõni teine euroala riik peaks esitama taotluse Euroopa Stabiilsusmehhanismist abi saamiseks. Sel juhul peaks esialgse põhimõttelisele toetsusele mandaadi andma Euroopa Liidu Asjade Komisjon ning hiljem vastastikuse mõistmise memorandumile riigikogu suur saal.