•• Minu küsimusele “Millised kompenseerimisallikad oleksid Eestis tuuleenergiale?” vastas Eesti Energia juht Sandor Liive EPL Online’i intervjuus (11.03), et Eesti Energia uurib aktiivselt tuulest toodetud elektri ebaühtluse tasakaalustamise võimalusi. “Ühe võimalusena uuritakse hüdroakumulatsiooni elektrijaama rajamist. Kindlasti on võimalik kasutada veel mitmeid teisi tehnoloogilisi lahendusi, näiteks gaasiturbiine,” ütles Liive.

Mina küll ei uuriks gaasiturbiine, CO2 tootjaid. Olen ka seisukohal, et aastateks 2013–2015 tuleks täielikult peatada Eesti taastumatute maavarade ja nende saaduste eksport, sest tahame siin elada sajandeid ja veel kauemgi…

Siinkohal teengi Eesti Energiale ettepaneku rajada teisigi tuuleenergia tootjaid kaasates esimene kõrge nivooga veehoidla oma tuulepargi vahetusse lähedusse mere kaldale. Pindala võiks olla kahe ruutkilomeetri ringis ja valli kõrgus natuke üle 20 meetri, hiljem võib valli kõrgust ka tõsta. Selline hoidla arendaks kahe ööpäeva jooksul ligikaudu 20 000 kW võimsust, sellest on juba maha arvestatud võimsuse kaod vee ülespumpamisel ja allalaskmisel – oletatavalt 30%. Aga kaod võivad olla ka tunduvalt väiksemad. Tahaks loota, et spetsialistid avaldavad arvamust veehoidla ehitamise ja selle kohta, mis takistab meie tehnilist arengut.

Mati Laats