Kokkulepete murdmine, nõukogu liikmete survestamine äkkrünnakuga, alusetud süüdistused omavalitsusjuhtide aadressil – see kõik on saatnud mitme nädala pikkuseks kujunenud kirgede möllu sünnitusosakonna sulgemise ümber. Ja sellel probleemil on ühine nimetaja, õigemini öeldes – nimi.

Põlva vald on kogu selle aja proovinud leida võimalusi olukorra lahendamiseks. Märtsis leidis aset vallajuhtide kohtumine haigla nõukogu ja haigekassa esindajatega, kellele pakuti võimalust otsida koos kompromissi. Kodanikuühiskonna survel saabusid Põlvasse olukorda lahendama tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ning peaminister Jüri Ratas, kes toonitasid samuti mõlemad kompromissi tegemise vajadust.

Valla katsed leida vaidlustamiseks ning uuesti aruteluks sünnitusosakonna sulgemise aluseks olevat dokumenteeritud ja juriidiliselt vettpidavat otsust on siiani jäänud tulemuseta. See kõik on süvendanud kahtlust, kas õiguslikult vettpidav dokument on üldse olemas, mis lubaks Põlva haigla sünnitusosakonna 1. oktoobrist sulgeda.