Kahju, et niigi väga rahutus regioonis on läinud pinged veelgi suuremaks. Nii Araabiamaadest, kui ka näiteks Prantsusmaalt on kostnud juba hinnanguid, et tegu oli ebaproportsionaalse jõukasutusega Iisraeli poolt, aga see on juhtum, mille puhul emotsioonide pinnal ei tohi ega saagi järeldusi teha ning kedagi otseselt hukka mõista. Euroopa Liidu positsioon peaks olema, et juhtunud tuleb põhjalikult uurida. Seal on kindlasti võimalik objektiivset infot koguda. Kuna palju inimesi sai hukka ja veel rohkem haavata, peaks aga kindlasti avama piirid humanitaarabi tarvis ja võimaldada inimeste pääs Gazasse ja sealt ka välja.
Põhiline on asjasse suhtuda ülitõsiselt, kuid emotsioonide pinnal ei saa teha väga kaugeleulatuvaid järeldusi. Seda rohkem on põhjust juhtunud võimalikult kõrgel tasandil uurida. Raske on öelda, mis seal üldse võis toimuda, seda enam, et Iisrael on ennegi korraldanud rünnakuid, kus on saanud tsiviilisikuid hukka, mida ei ole keegi loomulikult kunagi planeerinud ega tahtnud. Selliseid asju sõjategevuse puhul kahjuks juhtub.
Emotsionaalselt tundub, et seal kasutati jõudu ebaproportsionaalselt, samas ütleb Iisrael, et laevadel oli abiandjaid vähe ja tegu oli hoopis millegi muuga. Siin lähemegi juba spekuleerima, mida ei ole tarvis teha.
Usun, et paljud neist, kes juba väga otsustavaid hinnanguid andnud, on siiski kiirustanud. Kui aga on asi selge, tuleb valelt ja vääralt käitunud osapoolele seda kindlalt ja otse öelda.