Lõpp on vaikus. Mõnikord algab see poolelt sõnalt. Voldemar Pinni puhul läks nii.

Mõne päeva eest rääkisime telefonis. Ta päris kärsitu häälega, kas raamatut Auvere sangarist Harald Riipalust võtaks keegi arvustada, sest ostetavat küll, aga ei tea ju, mida arvatakse.

Ja saatis seepeale käsipostiga veel teisegi raamatu "Tundmatu Teine maailmasõda", kaanel Hessi pilt ja küsimus "Miks tapeti Hitleri asetäitja?". Ja pisut närviliste tähtedega kaaskiri: "Tervitustega. Saadan oma raamatu, millest juttu oli. Seda on ilmunud nüüd kaks trükki (4000). Läheks ilmselt veel tuhande piires. Võib-olla enamgi. Sõna ei julge keegi võtta, sest kaanel – millise mehe pilt (!!). Siis tuleks nagu välja, et kui poleks Hitlerit olnud, olnuks asi veel pöörasem. Veel aga seda, et me armsad sõbrad Läänest olid ikka täielikud tõprad." Ja kirja all telefoninumber, et teaksin tagasi helistada.

Aga jäin hiljaks. Jäin hiljaks, et avaldada tunnustust ta kirglikule tõearmastusele, mis sest, et Hessi-raamatu avaleheküljelt vaatab vastu ta enda moto: Tõde ei vaja mitte keegi. Jäin hiljaks, et öelda: jätka, mees, veel kaua, sest sinusuguseid vajatakse.

Nüüd jääb vaid lõputu vaikus ja kahetsev teadmine: mis on öelda, seda tuleb öelda kohe.

Finis coronat opus!

Rein Veidemann

Eesti Keskerakond mälestab sügavas leinas erakonnakaaslast Voldemar Pinni. Viimse eluhetkeni, mil esmaspäeva varahommikul tema jõud rauges, kaitses ta üldinimlikke elupõhimõtteid. Ta lahkus elust oma kauaaegses töökohas, Haapsalu Sanatoorses Internaatkoolis, kus töötas direktorina, viimasel ajal psühholoogina.

Voldemar Pinn lõpetas Tartu Ülikooli ajaloo ja psühholoogia erialal. Oli ülikooli vilistlasnõukogu kauaaegne liige. Kuulus Eesti Kirjanike Liitu. Kolleegid mäletavad teda kui globaalse mõtlemisega intellektuaali, kes oma ideedega oli tihti ajast ees. Tema hariduse ja psühholoogia alased loendamatud artiklid ja raamatud olid eliitmõtlemise tasemel ja tegid ilma ka pedagoogikateaduse rahvusvahelises mastaabis. Ajaloohuvilistele jäävad uurimused admiral Johan Pitkast, Harald Nugiseksist, Hjalmar Mäest, Johannes Vares-Barbarusest, II maailmasõja algusest ja põhjustest.

Voldemar Pinni lahkumine on raske löök nii eesti haridusele kui ka poliitikale. Riigikogu valmiste eel oli ta Keskerakonna haridusministri kandidaadiks.

Tänavu 1. septembril nimetas Voldemar Pinn oma kodulinna Pühaks Linnaks. Pühaks on aidanud teha seda linna ta inimesed: Ernst Enno, Roman Haavamägi, Cyrillius Kreek, Ants Laikmaa... Sellesse nimekirja kuulub nüüd ka Voldemar Pinn.

Erakonna- ja mõttekaaslased