Ilmselt ei eita keegi, et sigaretid on tervisele kahjulikud ja tekitavad rasket sõltuvust. Järelikult, mis vabast tahtest me suitsu küüsi langenute puhul üldse rääkida saame. Samuti on sotsiaalselt vastutustundetu pugeda selliste õigustuste taha, nagu „teen, mis tahan“. Vaikimisi lisandub taolistele mõttekäikudele suhtumine „las teised maksku mu ravi kinni“. Olukorras, kus 22 protsenti täiskasvanutest ja kolm protsenti kooliõpilastest on igapäevasuitsetajad ning noorte seas kasvab aasta aastalt jõudsalt e-sigarettide tarbijate hulk, üksi ennetusest ja teadlikkuse kasvatamisest ei piisa.

Siin saab ja peabki sekkuma riik: sealhulgas vähendama pahekaupade väljapanekut ja piirama müügiedendust, mis mõlemad on ju osa reklaamist. Juba aastaid tagasi saime me klassikaliste tubakatoodete reklaamist priiks, nüüd on aeg tegeleda e-suitsudega.

Plotski on plotski, öeldaks Setomaal siinkohal. Ehk suits on suits. E-suits on samuti suits, mida ei passi kavalate turundusnippidega pehmendada. Eks teavad täiskasvanud ka ilma reklaamita, milliseid kahjulikke aineid nad endale sisse tõmbavad ja kopsudest läbi lasevad, aga olen põhimõtteliselt vastu sellele, et lastele määritakse e-sigarette ajaviitekaubana pähe ja peibutatakse neid eksitavate lõhnavedelikega.

Muidu ikka tervise eestkõnelejana tuntud tubli vabaerakondlane Monika Haukanõmm kutsus keeldude kehtestamisel kuulama teadust. Erinevad uuringud ja teaduslikud põhjendused toetavad kavandatavaid piiranguid, need on ka eelnõu seletuskirjas mustvalgel kirjas. Uuringud ei ole kuidagi kinnitanud, et e-sigaretid aitaksid tõendatult suitsetamist maha jätta. Pigem tarvitatakse neid tooteid paralleelselt või siis asendustootena nii, et inimene on sõltuvuses e-sigaretist. Alaealiste puhul viib pahatihti elektrooniliste sigarettide tarvitamine peagi tubakatoodete juurde. Ja kindlasti ei ole e-sigaretid tervisele täiesti ohutud. Ka nikotiinisisalduseta e-sigareti vedelik võib sisaldada aineid, mis kopsudesse ja teistesse siseorganitesse jõudes ohustavad tervist.

Seega veelkord – plotski on plotski, suits on suits. E-sigaretid tulebki võrdsustada tubakatoodetega.


Plotski oli Setumaal mahorkast (madala kvaliteediga tubakast) omatehtud pläru-suits. Ajalehe paberi ääred lõigati lauasahtlisse ja sealt seda vajadusel võeti, et tubakas sinna sisse keerati. Petserist toodi ka erilist suitsupaberit, mis oli õrn, peaaegu läbipaistev.