Kaks koolipoissi imetlevad Viru tänaval Sinise Kangru aknal puuris olesklevaid elusaid rotte. Pahased vanaprouad saadavad eemal asuva poe 303-s aknal ilutseva gaypaari poole hukkamõistvaid pilke.

Neist Kangru kolme poe akendest vanalinnas ei saa niisama mööda minna. Need on sama suur vaatamisväärsus kui Paks Margareeta või Vana Toomas. Erinevalt enamikust teistest vahetub Kangru akende kujundus peaaegu iga kuu ning alati on need vähemalt intrigeerivad, kui mitte shokeerivad. Kõigi vaateakna-kunstiteoste autor on poeketi peakunstnik Inessa Josing.

Gayd, lesbid ja rotid

"Minu ülesanne on tähelepanu tõmmata," teatab särtsakas Inessa. Uusi aknaid kujundama hakates püüab ta koos partneri Krista Leesiga leida jooksva kuu tõmbenumbri, millele kujundussüzheed ehitada. Tingimata püüavad nad valida intrigeeriva vaatenurga. Inessa arvates inimesed alati ei mõistagi, mida ta on aknadisainiga öelda tahtnud. Niisama, ilma mõtteta, ei tee ta aga midagi. "Novembris näitasime transvestiidiriietes mehi, ka siis ei saadud mu ideest aru. Aga tulekul oli ju kadripäev, minu arvates transvestiitide pidupäev, mil mehed võivad riietuda naisterõivastesse, ilma et keegi neid imelikult vaataks."

Praegu on veebruar ja kõigi kolme kaupluse aknad kantud küünlakuu sündmuste vaimust. "Veebruaris on valentinipäev, sellepärast valisin kaupluse 303-s aknale üldise armastuse kontseptsiooni. Aga mitte kiisukesi-südamekesi, vaid midagi intrigeerivat," räägib Inessa rõõmsalt.

Kunstniku mõte õnnestus suurepäraselt. Kaks teineteist ihalevat noormeest voodis ja embavad neiud tekitasid usukuulutajates nii suurt pahameelt, et nad protestiga kaupluse juhataja poole pöördusid.

Moraalijüngrid pääsesid veel kergelt. ühele vaateaknale oli algselt kavas veel räigem kujundus, mis aga tehnilistel põhjustel ära jäi. "Mõeldud oli nii, et naine on mingi loomaga niimoodi...noh, - et kõik valdkonnad oleks esindatud. Meil tekkis siin ka arvamusi, et järsku läheb liiga... Mina vaidlesin vastu, et maailmas ei shokeeri enam millegagi," meenutab Inessa.

Sinise Kangru akna vallutanud rottide ja hiirtega manitseb Inessa kõiki ettevaatusele roti aasta ees. Samas tahab aga näidata, milliste tühiste ja naljakate asjade - mootorrattur- ja Miki-Hiirte - ümber maailm tiirleb. Hiirelõksud rõivaste küljes sümboliseerivad inimeste rõivamaanialõksu langemist.

Inessa tahab tavakodanikku raputada: "Vahel tundub, et huumorimeel on inimesed täiesti maha jätnud!" Inimesed võtavad asju liiga tihti liiga tõsiselt. Nii nagu Inessat süüdistatakse praegu homoseksualismi propageerimises, nii arvati teda mõni aeg tagasi vägivalda õhutavat, kui ta akna suurte teksapükstega ja vereloikudega ehtis. "Lähtusime ideest: vaata kui hea püks! tapvalt hea püks!" selgitab Inessa, kes peab end muidu väga humaanseks inimeseks.

Veriseid sulgi pesemas

Erinevalt teistest kauplustest, kus aknale sätitakse müügilolevad riided, peab Inessa vaeva nägema ka kujunduselementide otsimisega. Nüüd on tal eripäraste meterjalide hankekohtades juba "käsi sees" - alates rauakauplustest ja lõpetades pilapoodide ning prügimägedega.

Viimase jõuluakna idee oli ju iseenesest lihtne - inglid. Aga et Inessa ei tahtnud papptiibu, vaid päris sulgi, mida polnud naljalt leida, tuli tal sõita kanade tapamajja. Kuid ka seal polnud valgeid sulekesi. Inessa tõi kotitäie veriseid sulgi, pesi ja kuivatas need ning kleepis uhketeks tiibadeks.

Inessa kätetööd käiakse vaatamas nagu muuseumis. Põhjuseks, miks niisuguseid vaatamisväärsusi rohkem pole, arvab disainer, et poeomanikud ei teadvusta aknakujundust kui reklaami. "Mõeldakse, et ah, naabri sugulase õde, tuleb teeb akna ära, ta on kunagi kunstiklassis käinud. Teisalt meil professionaalseid aknakujundajaid eriti polegi."

Kui saatus poleks Inessat viinud akende juurde, oleks ta praegu ilmselt moedisainer - tal on isegi vastav haridus. "Moevallas jäi mängumaa liiga napiks. Endale nishshi leida tundus raske ja mõttetu."

"Akna disainimisel saab mõelda ruumikujundusele. Rõivakaupluse puhul lisandub moeaspekt ja lisaks lavastuslik moment. Need kokku kaalusid moekunsti üle," tunnistab Inessa rahulolevalt.

Inessa väide, et ta tunneb ennast konkurentsivabalt, kõlab täiesti õigustatult.

KAIDI KLEIN