Angelina Jolie juhtum on tunnistus väga selgest faktist: iga inimese tervis on tema enda kätes. Sa pead iga päev oma tervisele mõtlema ja selle hoidmisega ise tegelema. Varakult munasarjavähi tõttu ema kaotanud Jolie sai geenitesti kaudu teada, et kuulub riskigruppi saada ka ise kurjalt kulgev haigus, ja otsustas sekkuda ennetavalt ning radikaalselt. Loe tema enda kirjutatud arvamuslugu sellest lk 10.

Eestis diagnoositakse aastas 600 naisel rinnavähk ja paljude jaoks on avastamine jäänud kahjuks lootusetult hiljaks. Rinnavähk, nõnda nagu meestel eesnäärmevähk, on juba mitu aastat Eestiski ravitav haigus, aga seda juhul, kui see õnnestub avastada varases staadiumis.

Millegipärast on nii, et naised veedavad meeleldi aega ja kulutavad raha küll juuksuris, kosmeetiku juures ja küünehoolduses, ent mammograafiasse ja günekoloogi juurde ei jõuta aastaid. Minemata jäetakse isegi siis, kui koju tuleb kiri, et sünniaastaga seotult saab uuringule
järjekorrata ja selle eest tasub riik. See pole justkui oluline, kuigi pärast 35. eluaastat peaks iga naine käima mõlemas kontrollis vähemalt korra aastas. Ka arstidel on siin veel palju ära teha. Praegu on rinnavähi avastamine naise enda mure ja hool. Tegelikult peaks ennetamisesse olema rohkem kaasatud ka pere- ja naistearstid – meeldetuletuste, soovituste, saatekirjade väljastamise ja uuringutele saatmisega, sest rinna- ja munasarjavähi puhul ei ole naisel otseselt tajutavaid kaebusi.

Angelina Jolie avameelne avaldus ei tekitanud Eesti naiste tormi mammograaf-uuringutele. Aega kinni pannes vastatakse telefonis sõbralikult: võite tulla juba täna. Kas sina, armas naislugeja, oled juba kontrollis käinud?