Kokkuleppel Comment@mega-ga oli mu päeviku eesmärk olla just asjalik ning näidata, mida siis üks poliitik Riigikogus teeb ja milline tema päev välja näeb. Mulle tundus see igati mõistlik, sest igapäevasest Riigikogu tööst ei ole paljudel inimestel päris selget pilti. Juba kasvõi see töö, mis toimub komisjonides ja fraktsioonides ei paista avalikkuse jaoks sisuliselt üldse välja – rahvaasemiku töö samastatakse pelgalt istungisaalis istumisega ning sellega kui palju ta seal kohal käib ja nuppe näpib.

Ning veel – on oluline märkida, et need kolm päeva minu elust on siiski kõigest suvaline fragment, mitte täiuslik-tüüpiline läbilõige. Riigikogu liikmetel on sõltuvalt personaalsest aktiivsusest igaühel veel rida esindusfunktsioone ja ühiskondlikke rolle – nõukogud, volikogud, ühingud, mis teevad elu oluliselt värvikamaks.

Aga nüüd pisut ka tänasest päevast.

Magan poole kümneni. Kolmapäeviti algabki Riigikogu elu hiljem, ent see eest võib tihti sumbuda öhe, sest istungi lõppaeg ei ole määratud. Selle koosseisu pikimad istungid on alanud kolmapäeval kell 13 infotunniga ja lõppenud neljapäeval kell 13 – seega siis kestnud terve ööpäeva. Ööistungid on toimunud siis, kui koalitsiooni-opositsiooni suhted on eriti teravaks läinud ning opositsioon on kasutanud venitamistaktikat. See oli nii näiteks esimese säästueelarve ajal 1999 suvel ning hiljem kuulsa baltisakslaste vara tagastamise eelnõu puhul. Samuti venivad kolmapäevased istungid hilisõhtusse tihti lihtsalt seetõttu, et eelnõud kuhjuvad teatud perioodidel ning neid ei jõua kiiremini ära menetleda.

Kell 11 algab kolmikliidu igakuine suur koosolek, teemaks Edelaraudtee problemaatika ja tervishoid. Mõlemad on hiigelulatusega teemad, mistõttu mainiksin vaid niipalju, et koalitsioon on juba astunud samme ning esitanud Riigikogule eelnõu, mis muudaks Edelaraudteele eraldatud riigipoolse finantseerimise skeemi. Tervishoiu puhul on lihtsalt probleem selles, et süsteem on kaasaegses mobiilses maailmas pisut aegunud (näiteks sunnismaine perearstisüsteem) ning siin on vaja jõuda kokkulepeteni uute skeemide osas. Koosoleku õhkkond on traditsiooniliselt hea ning töine – opositsiooni kurvastuseks pole kusagil mingeid lõhesid märgata.

Kell 13 küsin Riigikogu infotunnis peaministrilt Eesti Märgi kohta. See on mind isiklikult huvitav teemavaldkond ning puudutab Eesti riigi maine müümist kiiresti kasvava konkurentsiga globaliseeruvas maailmas. Minu arvates on maine kujundamisega tegelemine vältimatu, kui tahta, et Eesti konkurentsivõime püsiks. Samast arusaamast lähtub ka Vabariigi Valitsus ning see teeb heameelt.

Kell 14 algab istung, millest ei kujune ööistungit, kuna eelnõusid on vähe. Istung saab juba poole kuue paiku läbi.

Lõpetuseks vastan Mega lugejate küsimustele:

hans h luik, 13.03.2001 12:13:37

Märkimisväärne on Ingvari kergendus, kui Jürgensoni umbukas läbi ei lähe. Kas Ingvar tõesti arvab et parteil veab kui Jürgensoni välja ei vahetata? Isamaa võiks ju Jürgensoni asemel nupukama mehe panna ja mis viga oleks?

Kas kellelegi pole veel selge, et tema ministeeriumi Sideamet ei suuda tagada korralikku konkurentsi Eesti telefoniturul ja et raudtee erastamise otsusega on kaotatud 40 miljonit meie raha ning palju aega?

Teiselt poolt pole partei liini kritiseerimine ilmselt veel noore pädevuses. HHL

Ma ei arva, et erakonna võit oleks primaarne Toivo Jürgensoni jätkamise või mitte jätkamise küsimuses. Oluline on, et Eesti saaks parema kvaliteediga raudteeteenust. Selleks aga tuleb Jürgensonil ja kogu kolmikliidul veel kõvasti vaeva näha.

Sideameti kohta ei oska öelda ma muud, kui et minu arvates süsteem toimib. Või miks muidu AS Eesti Telefon järsku tõmblema hakkas ning rääkima, kuidas tema õigusi Riigikogu seadused ahistavad? Järelikult on hiljuti vastuvõetud telekommunikatsiooniseaduse muudatus teinud esmakordselt monopoli elu kibedaks.

EndeR, 13.03.2001 13:18:58

Mulle meeldis väljend "umbamine".

Täehndab, et iseenesest ei meeldinud, pigem läks mõte sellele, et tekkinud on hulk erialast slängi: turundusinimesed stressavad, poliitikud umbavad jne.

Ingvari käest küsiksin hoopis seda: millisena näed sa maarahva tulevikku?

Maarahva tulevik ei erine linnarahva tulevikust selles mõttes, et mõlemad on osad ühest terviklikust süsteemist. Täna on peamine probleem tasakaalustamata regionaalne areng, mis pidurdab juba praegu Eesti üldist majanduslikku arengut. Väga lühidalt tooksin välja mõned märksõnad maaelu perspektiivide kohta: edukad põllumajandustalud, alternatiivsed harud põllumajanduses, keskkonnasõbralik põllumajandustootmine, heaperemehelik metsandus, hajaurbanism, säästlik eluviis, tervislik ja meeldiv elukeskkond, väga head kommunikatsioonid, distantstöö, turism, sportimise ja vaba aja veetmise võimalused.

Küsimus, 13.03.2001 15:26:27

Kelleks sa Ingvar saada tahad siis kui kunagi pärisellu astud?

Tahaks lõpetada ära ülikooli ja edasi õppida.

Mazuokas, 13.03.2001 15:46:31

Kas Sa Ingvar oled Laari või Jürgensoni mehi?

Ei ole a priori kellegi mees. Hääletan ka tulevikus selle persooni poolt, kellel minu arvates progressiivsem programm ja maailmavaade.

appii!!, 14.03.2001 10:58:57

APPPPIII! See mees on Riigikogu liige!!!!

Milles probleem?

mudi, 14.03.2001 11:08:23

poole lühemalt oleks poole huvitavam olnud. päevik ei tohiks ikka olla mingi kuiv kronoloogia.

see riigikogu töö vist ongi selline, mis tapab kire ja alles jääb vaid ülikond, kellel keskkoht jämedamaks muutub.

Riigikogu töö ei tapa kirge - kirge näeb Riigikogus õige tihti, kuigi kindlasti pole mina see kõige parem eksemplar. Võtke lahti kasvõi Riigikogu koduleheküljelt stenogrammid ja te leiate üsna palju nimesid, kes kirglikult iga asja kohta küsivad, sõna võtavad ning kõnesid peavad. Kui ma ka kolm koosseisu järjest ära peaks istuma, tuleks äkki ka kirg mühinal :-)

Kaltenbrünner, 14.03.2001 14:28:53

Ingvar poisi jutt on lihtsalt pooles ja enamas osas poliitpropaganda. Ei ühtegi emotsiooni ega originaalsust. Võiks ju midagi Riigikogu kuluaaristki rääkida või vähemalt midagi pikantset lisada jättes siis sellise muljegi. Poliitpropaganda aga võiks kassisaba alla panna, kui kirjutaks keegi keskerakondlane, siis oleks see isamaalaste kohta samane. Kõik ainult kinnitab, et tegemist on naiivse ja arusaamatutel põhjustel Riigikogusse sattunud isamaaliitlasega. Sellised nad ju ongi: kristjanid, rumessenid, vahtred ja sigineb naiivseid ingvareid juurdegi. Hale.

Kirjutades oma päevast, on näiteks Keskerakonna eelnõudest, millega ma puutun kokku komisjonis või suures saalis, võimatu mitte kirjutada ning hinnangut anda. Konstruktiivne diskussioon, mida sina nimetad poliitpropagandaks, käib mul ameti juurde.

BTW, kes need kristjanid meil Isamaas on?

Kaltenbrünner, 14.03.2001 17:57:04

PS No jutt on ju igav. Näitab kirjutaja kehva fantaasiat. Võiks peale Isamaaliitliku propaganda ka lisada näiteks mõne humoristliku killukese Riigikogu tööst jne. Ükskõik mida peale toore ja seepärast ka rumala propaganda. Olen täiesti kindel, et kõigil oleks huvitav teada mitu õlut keegi joob või kes mida suitsunurgas ütles... elust aga mitte ainult tüütut jura. Aga isamaaliitlikud süüdistajad lõhkevad niikuinii kohe-kohe vihast, et nende poega keegi torgib.

Loe näiteks SL Õhtulehte või muud sarnast. Riigikogu elu kollane pool on seal üsna tihti kajastamist leidnud.

Tudeng, 14.03.2001 23:42:39

Ingvar, kas see ei ole imelik, et Sa riigi raha eest endale diplomimaterjale ostad? Osta siis mulle ka.

Ma ei osta – ma laenutan. Raamatukogudest ei ostetagi raamatuid – selleks on raamatupoed.

Loe ka päeviku [I OSA]