Zerohedge'i mõjukad finantsanalüütikud väidavad, et George Soros „lõi ainuisikuliselt Euroopa pagulaskriisi"; ksenofoobse väljaande Breitbart sõnul oli liikumise Black Lives Matter rahastamine Sorose poolt osa plaanist mõjutada USA presidendivalimisi; ning Donald Trumpi soositud ekstsentrik Alex Jones ütleb, et Soros on selle taga, et moslemid vallutavad läänemaailma. Augustis varastasid arvatavasti Venemaa valitsusega seotud häkkerid Sorose fondi serveritest tuhandeid dokumente ja avalikustasid need veebis, seades ohtu mitmed vaprad isikud, keda fond rahastab.

Maailma paremäärmusluse poole pöördumise käigus on ühest mehest saanud maailmas uuesti esile kerkivate rahvuslaste poolt vihatud kuju: Sorosest on saanud paremäärmuslaste peamine sihtmärk - pööraste vandenõuteooriate keskne figuur -, kuna rahvuslased tahavad lõplikult hävitada idee, et demokraatiat ja liberaalseid väärtusi saab edendada või toetada.

See ei pidanud nii minema. Berliini müüri lammutamine 27 aasta eest pidi olema sissejuhatuseks uuele vabaduse ajastule kogu maailmas. Pärast müüri langemist investeeris Soros vabadusele. Paari aasta jooksul pärast kommunismi kokkuvarisemist panustas ta miljard dollarit kodanikuühiskonna uuesti üles ehitamisse.

Ta andis enneolematu 250 miljoni dollari suuruse toetuse selleks, et muuta liberaalsete humanitaarteaduste õpetamist Venemaal ja lisaks veel 250 miljonit dollarit uue ülikooli ehitamiseks Budapesti. Ta andis isiklikult 50 miljonit dollarit abi Bosniale ja 100 miljonit dollarit selleks, et Venemaa teadlased kodumaale jääksid ja ei toimuks ajude äravoolu Läände. Sellest ajast alates on ta annetanud hinnanguliselt 11 miljardit dollarit progressiivsete eesmärkide toetuseks, sealhulgas demokraatia edendamine, LGBT-aktivism, sisserändajate ja pagulaste toetamine ning inimõiguste kaitse.

Ta on suurim demokraatia kaitse ja tugevdamise üksiktoetaja inimkonna ajaloos. Tema kohutav lapsepõlv Euroopas panid teda oma jõukust annetama just sellisel viisil, nagu ta seda teinud on.

Soros pääses holokaustist, kuid väga napilt. Holokausti õudused tekitasid Soroses vajaduse võidelda Euroopa ühiskonnas leiduva rassismi ja ksenofoobiaga. Pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist kahekordistas ta oma panuseid demokraatia edendamisse raudse eesriide taga, öeldes: „Fond sai alguse Ungarist. Selle eesmärgiks oli aidata üles ehitada riik, millest ma ei tahaks emigreeruda."

See, mida Soros toetab, on just see, mida uue generatsiooni populistlikud paremäärmuslikud poliitikud kardavad. Ta toetab neid, kes juhivad tähelepanu populistide eksitavatele väidetele. Soros annetab ka rühmitustele, mis aitavad sisserändajaid ja pagulasi.

Uute rahvuslaste, kes usuvad Euroopa ja USA mitmekesisuse piiramisse sisuliselt selleks, et hoida neid võimalikult valgetena, arvates toetab Soros migrante selleks, et „ujutada Euroopa üle kolmandast maailmast pärit moslemite hordidega", kuna tema eesmärgiks on „põhimõtteliselt riigipiiride hävitamine". See süüdistus ütleb nii mõndagi rahvuslaste maailmavaate kohta. Me oleme tõepoolest kahetsusväärses seisus, kui pagulaste aitamine on nüüd poliitiline tegevus.

Tõeliselt ärritab Trumpi ja Putini parempoolsust see töö, mida Soros teeb demokraatide ja inimõiguslaste toetuseks. Uued autokraatsed parempoolsed, nagu ka isolatsionistlikud vasakpoolsed, usuvad isoleeritud inimestesse ja rahvustesse. Universaalsed inimõigused, mis on ette nähtud üksikisiku vabaduste kaitseks selliste juhtide eest, on sellise maailmavaate puhul kahtluse all. Lähiaastatel võib oodata, et Breitbart, vandenõuteoreetikud ja nende vabatahtlikud veebi-idioodid kiruvad vihaselt inimõiguste institutsiooni. Kuuleme juba hõikeid, et Trump peaks presidendina vastu võtma Vladimir Putini välisagentide seadusandluse, mis muudab keeruliseks homoseksuaalide õiguste rühmituste ja teiste inimõiguste rühmituste tegutsemise Venemaal. Selle seadusandluse sihtmärk on etteaimatav: George Soros.

Pean siinkohal väljendama oma huvi: jah, mitmed kampaaniad, millega olen varem töötanud, on olnud osaliselt Sorose rahastatud, sealhulgas kampaaniad sõnavabaduse parandamiseks Ühendkuningriigis. Kuid rünnakud Sorose ja tema maailmavaate vastu on rünnakud kõigi nende vastu, kes hoolivad vabaduse tulevikust. Tema kohta käivate vandenõuteooriate antisemitism (lühidalt öeldes: Soros kui juut tahab multikultuursuse abil hävitada valge rassi) ei peaks teis üksnes vastikust tekitama, vaid peaksite mõistma, miks just tema on esile toodud.

Maailmas toetavad väga vähesed valitsused või jõukad annetajad neid vapraid kodanikke, kes võitlevad igapäevaselt inimõiguste eest. See ei ole nii seksikas ja on poliitilisem kui vaktsineerimine või vähivastane võitlus. Vabaduse valguse hämardumisel, sedamööda kuidas maailma demokraatiad populistliku paremäärmusluse suunas pöörduvad, võib oodata Sorose-vastaste rünnakute tugevnemist.