On selge, et Sinu jaoks on üks etapp läbi saanud ja oled valmis uuteks väljakutseteks. See on inimlik ja isegi mõistetav. Millega ei tahaks nõus olla, on Sinu retoorika, kuidas kahe aasta jooksul ei õnnestunud Sul meie vanameelset erakonda uuenduste teele pöörata ning oled nüüd sunnitud käed üles tõstma tunnistades IRL-i lootusetuks juhtumiks.

Margus, erakond on elavad inimesed, ja IRL-i 9000 liiget ei ole mänguasjad. Nad ootasid Sinult juhtimist, visiooni. Eesmärke, kuhu me liigume täna, homme ja tulevikus. Sellist juhtimiskvaliteeti, kus erakonna esimees halab pool aastat "mul ei lasta juhtida, mind takistatakse" ei soovi ausalt ühelegi organisatsioonile. Mannetu. Mida mõtleksid inimesed, kui nende organisatsiooni juht kutsuks kaks kuud enne ametiperioodi lõppu salaja juhatuse koosoleku ukse taha meedia ja kaamerad ning korraldaks kõigile ootamatult keset koosolekut käega lauale taguma hakates enda näopäästmiskampaania, paisates kõik ühiselt senisaavutatu põrmu? Arvatavasti ta ei oleks juht juba järgmisel päeval.

Kõik ei ole sündinud juhtideks

Tõsi, kõik ei olegi sündinud juhtideks. Veel pool aastat tagasi ei oleks ma aga unes ka osanud näha neid nõrkusi, mis täna Sinus inimesena välja löönud on. Margus Tsahkna, sa käitud praegu nagu suur titt, kes elab end lapsikult välja, süüdistades enesekeskselt kõiki teisi, ja eitades kõiki oma möödalaskmisi. Pead saavutusi enda omadeks, teiste töö ning tegemised nullid ära.

Kui Sa kaks aastat tagasi erakonna esimeheks said, lubasid teha kolme asja: juurida välja võimaluse suurendada erakonna liikmeskonda kurjategijate arvel, panna kokku töörühm, mis töötaks läbi erakonna maailmavaate ja põhikirja ning võtta taas enda kätte juhtroll riigile oluliste reformide ellu viimisel.

Esimese punkti osas võib öelda, et IRL-iga pole viimastel aastatel tõepoolest ühinenud kohtu poolt karistatud isikuid. Paraku on olnud tavapärasest vähem ka karistamata ühinejaid, rääkimata ühiskonnas tuntud arvamusliidritest, kes tahaksid poliitikas osaleda.

Maailmavaadet selgitava töörühma loomist ootame tänaseni. Oluliste reformidega on lood veidi keerulisemad. Tundub, et eluaegsel PR-tegelasel pole olnud nagu kingsepalgi kingi jalas. Miks ei ole me suutnud oma rahvalikke ideid inimestele küll ära selgitada?

Sinu visioonikõne Isamaa 2.0 oli täis häid ja toredaid mõtteid, sellel oli ainult üks viga – Sinu erakond, eeskätt aseesimehed, fraktsiooni liikmed ja teised juhtivad poliitikud kuulsid seda esimest korda 16. jaanuaril Kultuurikatlas. Tegelikult asusid meie poliitikud pärast kõne mitmendat läbi lugemist selle ideid toetama nii hästi kui päevapoliitika seda võimaldas. Sotsiaalkaitseministrina oli Sul endal perede toetamiseks ja sündivuse suurendamiseks head võimalused reforme ellu viia, samas ei saa väita, et meie läbi aastate toetatud konservatiivne pagulas- ja kodakondsuspoliitika ideega kahest miljonist eestlasest just ühte jalga käiks.

Kui otsustasid lahkuda, tee seda väärikalt

Tagasivaates oli hämmastav, kuidas erakonna reitingu langemisel alla nelja protsendi süüdistasid Sa veel aasta tagasi metoodikat. Tagantjärele mõeldes oli see üks oluline indikaator, mis näitas, et meie esimees süüdistab halvas kõiki teisi, mitte iseennast. Just toona, mitte kaks kuud enne ametiaja lõppemist tuli teha raskeid ja ebapopulaarseid otsuseid – öelda välja, et peame oma põhimõtteid ja poliitikat muutma, vahetama välja ministreid või astuma muid radikaalseid samme. Siis oli millegipärast süüdi Juhan Kivirähk. Oled väitnud, et Sinu juhtimisel sai erakond lahti võlgadest. Tore, et see nii on, sest võlgu võeti ju ohjeldamatult ka ajal, mil Sina olid peasekretär ning rahakoti rauad olid Sinu käes. Jäi küll avalikult juurde lisamata, et kõikide võlgade kinni maksmise teostasid ikka teised peasekretärid.

Pean Sind ka tunnustama: oled karismaatiline poliitik ja tubli suitsunurgas poliitiliste kokkulepete sõlmija. Sinu võimekuse ja hea töö tunnistuseks on nii möödunud presidendivalimised, mil meil õnnestus positiivse presidendikandidaadi najal oma reitingut veidi parandada ning loomulikult sügisene valitsusvahetus.

Sotsiaalkaitseministrina seisid Sa jõuliselt perede ja üksikvanemate toetamise eest ning mitmed vajalikud seadused said just Sinu eestvedamisel ellu viidud. Oled suurepärane kommunikaator – Sinu PR oskused oleks abiks igale organisatsioonile.

Hea Margus, kui otsustasid lahkuda, tee seda väärikalt. Ära siuna oma endist erakonda, meie kehvas reitingus ja maailmavaatelises segaduses on Sinul kui pikaajalisel juhtpoliitikul ja esimehel sama palju süüd kui teistel. Olime selles paadis koos. Kui Sina otsustasid lahkuda, siis meie püüame hoolimata kõigest edasi seilata. Mina toetasin erakonna esimehe kandidaadina Kaia Iva, seega tänane esimees Helir-Valdor Seeder ei olnud ka mu esimene valik, kuid nüüd, kui ta on esimeheks valitud, toetan teda 100% – nii nagu me toetasime ka Sind.

PS! Ja lõpeta ära see Res Publica süüdistamine kõigis maailma hädades ja poliittehnoloogiates. Ka Sinuga koos lahkunud Marko Mihkelson oli just selle erakonna kasvandik. Poistebändi ei ole enam ammu ja praegu oled kõige osavam poliittehnoloog hoopis Sina.

PPS! Kõigile, kes Sinuga edaspidi koostööd teevad, võin käsi südamel kinnitada: Sinu võimed ja oskused poliitttehnoloogiate, poliitilise PR-i ja meediasuhtluse alal on vaieldamatult tugevad. Iga organisatsioon, kelle ridades Sa neid rakendad, võib ühe otsa piletit ostes uhke olla – kuid see organisatsioon peab arvestama, et Sul on hinnalipik küljes, paguneid Sa ära anda ei taha ning lojaalsus pole piiritu. Teise otsa pileti asemel võib tulla hoopis laastamistöö. Ta võib seda teha jälle.