IRLi aukohus tegi juba 2015. aasta 2. augustil erakonna eestseisusele ettepaneku algatada erakonna juhtorganite valimisi reguleerivate põhikirja sätete muutmine, et välistada nn valimisblokkide teke, mis soodustab valimistulemustega manipuleerimist. Algatati Mart Nuti juhtimisel põhikirja muutmise töörühm, kuid see protsess sumbus vaikse vastuseisu tõttu.

Halba asja ei taha meenutada, kuid erakond on juba oma vitsad saanud seoses poliittehnoloogide korraldatud häältega manipuleerimisega, kuid õppust seni võtnud ei ole.

Erakonna esimees Margus Tsahkna on teinud ettepaneku muuta erakonna põhikirja erakorralisel suurkogul selliselt, et erakonna juhtorganite valimistel on igal hääleõiguslikul liikmel üks hääl ning viidaks läbi ka e-hääletus. See muudaks juhtorganite valimise avatumaks ning kaasaks rohkem erakonna liikmeid oluliste otsuste tegemise protsessi.

Esimehe selgitusel muudaksime oma valimised selliselt riigikogu ja kohalike omavalitsuste valimistega sarnaseks ning lõpetame blokkide kaupa hääletamise.

Õige. Milleks juhtida erakonda ruutjuure valemi abil, kui erakonna juhtimine (sarnaselt riigijuhtimisega) peaks olema selge, läbipaistev ning lihtne. Hääletamisblokkide moodustamine seda kindlasti ei ole, sest see süsteem võimaldab manipulatsioone, millised ei sobi ausa demokraatia juurde. Sellised manipulatsioonid ei sobi Isamaale!

Ka mittetulundusühingute seadus sätestab, et üldkogu otsuste langetamisel on igal mittetulundusühingu liikmel üks hääl. Riigikogu, kohaliku omavalituste jm hääletamisel on igal hääleõiguslikul inimesel üks hääl.

Kui ka erakonna juhtorganite valimisel oleks igal erakonna liikmel üks hääl, kaoks ära ahvatlus sõlmida salakokkuleppeid ning valimistulemused muutuksid peegelduseks ausast ning läbipaistvast demokraatlikust sisekampaaniast.

Jah, muidugi, ka ühe hääle süsteemi juures saab sõlmida kokkuleppeid, kuid need kokkulepped ei sünni enam kitsa ringkonna koostatud Exceli-tabelites, vaid on läbipaistva ja demokraatliku ning võistlevuse põhimõttel toimuva valimiskampaania normaalne väljendus.

Aukohtu esimehena nõustun, et iseenesest ei pruugi kaasaegse poliitilise kultuuri juures olemasolev süsteem olla halvim, kuid seda on võimalik ära kasutada, nagu seda on nn valimisblokkide moodustamisega kahjuks korduvalt tehtud. See on kaasa toonud erakonna suletuse ning erakonna liikmete võõrandumise.

Taoline erakonna juhtorganite valimistulemusi mõjutav käitumine on vastuolus erakonna põhiväärtustega, põhikirja mõttega ning üldtunnustatud kõlblusnormidega ning meie võimuses on seda muuta.

Ma olen veendunud, et erakond Isamaa ja Res Publica Liit on valmis läbipaistvateks sisevalimisteks, ning leian erakonna aukohtu esimehena, et suurem avatus ja demokraatia on selle Isamaa nägu, kuhu mina 17 aastat tagasi astusin.