Erakonnad seevastu panevat oma nimekirjad kokku tagatubades ja nende eesmärgid on üldjuhul kitsalt erakondlikud ja omakasupüüdlikud ning erakonna valimisnimekiri ja valimisplatvormi sisu otsustatakse Toompeal.

Hääl erakonnale või valimisliidule?

Milline on näiteks Edgar Savisaare ja ärimeeste – Sõõrumaa-Mõisa valimisliidu mõõdupuu? Kas see on erakondade valimisnimekirjadest eetilisem, ausam ja läbipaistvam ning korruptsioonivabam? Kas nad on suunatud Tallinna elanike igakülgsele ausale teenimisele? Või on see valimisliit hoopis rajatud pragmaatilisele omakasule, et ärimehed kannavad valimiskampaania kulud ja saavad hiljem linnaga kasulikud lepingud? Nendele küsimustele tuleks valijal enne valima minekut mõelda.

Teine näide – mitmel pool Eestis on haldusreformi käigus liituvates omavalitsustes võimul olevate vallavanemate ja volikogu esimeeste moodustatud valimisliidud. Miks? Sellised valimisliidud on moodustatud ainult ühel pragmaatilisel eesmärgil – säilitada võim ja töökoht ka pärast haldusreformi. Kas räägime ka siin läbipaistvast ja ausast kogukonna teenimise eesmärgist?

Kolmandaks näiteks on Vabaerakond. Vabaerakond on astunud ju suisa pretsedenditu sammu. Erakond on otsustanud oma liikmed juhatuse otsusega suunata erinevatesse valimisliitudesse üle Eesti, et läbi nende teostada oma erakonna valimisplatvormi ja eesmärke. Kas sellised varjatult parteistatud valimisliidud on omakasupüüdmatud, ausad ja eetilised? Arvan küll, et ausam on välja tulla oma nime ja platvormiga.

Samuti on mitmetes omavalitsustes kohalik ettevõte moodustanud n-ö sõltumatu valimisliidu, millel on sageli ilus nimi – „Kuldne kodukatus“ või „Vallarahva eest!“. Tihti on selliste valimisliitude sisuks ainult oma ettevõtte ärihuvide kaitsmine ja edendamine läbi kohaliku volikogu.

Lisaks ülaltoodule on valimisliitude puhul sageli probleemiks nende ajutine iseloom. Täna kandideerivad inimesed ühe nime all, järgmistel valimistel kandideeritakse teise nime all ning seetõttu on väga raske valijal anda sellistele valimisliitudele läbi valimiste hinnangut. Erakondade nimekirjad seevastu osalevad läbi aastate valimistel ja on reeglina pika ajalooga. Seetõttu on valijatel erakondade puhul palju selgematel alustel võimalik teha oma valikuid.

Milline on lahendus?

Kindlasti ei soovi ma väljatoodud näidetega öelda, et kõik valimisliidud on moodustatud ülaltoodud motiivide alusel, aga tuletan meelde, et maailm ei ole mustvalge, nagu mõned arvajad väidavad.

Ülaltoodust lähtudes oleks mõistlik ja aus lõpetada erakondade vastandamine ülejäänud Eesti ühiskonnaga. KOV valimiste tasandil on nii erakondlikud, kui valimisliitude valimisnimekirjad võrdväärsed ning poliitilisel maastikul on ruumi nii ühele kui teisele. Mõelgem hetke ja tehkem valimistel õige valik!