Valitsuse liige peab juhinduma valitsuse otsustest, aga riigikogu poolt vastu võetud üldine poliitiline toetusavaldus rändeleppele ei asenda valitsuse otsust ega anna välisministrile automaatselt volitust rändelepe ÜRO hääletusel heaks kiita.

Mikseri jutt, et rändelepe ei kohusta meid millekski, on tüüpiline sotside häma. Sellega tahetakse ainult rahvast lollitada. Rändelepe võib tavaõiguseks kujunedes tuua Eestile tulevikus kaasa suuri probleeme ja ühelgi ministril pole õigust võtta oma riigile ja rahvale kohustusi ilma valitsuse kindla ja selgesõnalise mandaadita.

Rändepakti mõju Eesti õigusele ja vabadusele oma rändepoliitikat ise korraldada pole siiamaani põhjalikult analüüsitud ja juristidki on seda hinnates eri meelt. Justiitsminister Urmas Reinsalu on teinud ettepaneku moodustada justiitsministeeriumi ja välisministeeriumi ühine sõltumatu ekspertgrupp, kes rändeleppe suhtes kerkinud küsimusi põhjalikult hindaks, ning seejärel esitada selle ekspertgrupi analüüs valitsusele ja riigikogule. Välisminister peaks kõigepealt ära ootama selle analüüsi tulemused. Alles seejärel on valitsusel võimalik kujundada lõplik seisukoht rändepaktiga ühinemise või mitteühinemise suhtes.

Sven Mikser: ma ei tea, kas Kalle Muuli väljendab siin isiklikku või erakonna arvamust

Välisminister Sven Mikser kommenteeris Kalle Muuli arvamusavaldust Delfile Jõhvis, sotsiaaldemokraatide üldkogul. Mikser teatas, et kui Muuli väljendab Isamaa seisukohta, siis võiks erakond sõnadelt tegudele minna.

„Ma ei tea, kas Kalle Muuli väljendab siin isiklikku või erakonna arvamust. Kui see on tema erakonna arvamus, siis on (ministri vabastamiseks, toim) kolm viisi: nad saavad kas osaleda umbusaldushääletusel, paluda peaministril minister ametist vabastada. Või kui need viisid mingil põhjusel ei tööta, siis ise valitsusest lahkuda,“ ütles Mikser.

„Kui see on Kalle Muuli isiklik arvamus, siis loomulikult peab ta seda eelkõige põhjendama omaenda erakonnale,“ märkis välisminister ja meenutas seejärel, et Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder on teema avalikult lõpetatuks lugenud.

„Pärast seda, kui Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles, et tema jaoks on see probleem jäänud eilsesse päeva ja valitsuse kriisiohtlik olukord on ületatud, on tõesti Isamaa liikmed läbi meedia nende teemade juurde aegajalt naasnud. Töises kontekstis aga mitte väga,“ viibutas Mikser mõttelist näppu Isamaa isetegevuslastest liikmete poole.

Küsimuse peale, kas Muuli arvamus võib olla seega lihtsalt tühisõnumine, ütles Mikser, et paistab nii. „Elame-näeme. Praegu paistab pigem sedamoodi.“