Asi pole keeles, vaid saateid tellinud võõrriigis. Kuna põhilised Venemaa telekanalid on täielikult allutatud sealse poliitilise juhtkonna tahtele, kannavad nende saated endas ka selle riigi raudset veendumust, et Eesti on vaenlane number üks, ja Leedu number kaks, ja Gruusia number kolm, ja Poola number neli, ja Läti number viis jne.

Seda Kremli juhtkonna otsust vahendab Venemaa meedia üliedukalt oma rahvale, mida tõendavad kõik seal läbiviidavad küsitlused. Kreml ise kaitseb ennast siseoponentide eest omaenda riigi massiteabevahendite kontrolli alla võtmise kaudu.

See mudel on igale demokraatlikule riigile, ka Eestile, vastuvõetamatu. Kuid kuna meie põhiseadus ei luba näiteks rahvustevahelise vaenu õhutamist, miks ei võiks me siis vaadata kriitilise pilguga meil levitatavale teise riigi poliitilisele propagandale, mis vastandab tihtipeale eestlasi ja venelasi ning laimab meie riiki ja ajalugu.

Sellegipoolest olen varemgi avaldanud arvamust, et Venemaa telekanalite ülekannete kärpimine ei ole hea mõte.

Kuid kinnipidamisasutustega on nii, et nende asukad on ajutiselt täielikult Eesti riigi vastutusel. Nad on rikkunud seadust ja riigi ülesanne seisneb mitte ainult selles, et nad istuksid oma aja ära, vaid ka selles, et nad ei kordaks vabadusse pääsemisel oma vigu ja ei rikuks enam seadust.

Kuid kui neile sisendatakse päevast päeva, et nende riik on mäda ja selle eesotsas on kurjategijad, siis hakkavad paljud neist tundma end Robin Hoodidena. Tekkib küsimus – et kas ei peaks riik tõesti kaitsma tema vastutusel olevaid kinnipeetuid halva mõju eest, kuna nad on selles mõttes eriti haavatavad.

Seda enam et kõne all olevate telekanalite programmid on täis pikitud lõputuid “bandiidiseriaale”, kus vene keelt kõnelevad kurjategijad elavad põnevat ja luksuslikku elu, seega propageeritakse kuritegelikku eluviisi. Paljud Venemaa kriitikud ja intelligents nõuavad juba ammu selle bakhanaali lõpetamist televisioonis.

Arvan, et ka kinnipeetuil on õigus vaadata mitmekesiseid saateid oma emakeeles, antud juhul siis vene keeles. Kuid kus on kirjas, et need peavad olema ilmtingimata Kremli poolt kontrollitavad telekanalid?

Tallinnas tegutseb täiesti korralik kaabeltelevisiooni kanal TVN. On olemas heal tasemel Läti venekeelne televisioon. On olemas RTVi, võiks käivituda ka ETV 2. Ka Venemaa väiksemate telekanalite hulgas on veel mõni objektiivne. Lõpuks on olemas ka Venemaa telekanal Kultura.

Meie kohalikud kaabel- ja satelliitlevi operaatorid lõikavad suurt kasu hoopis teiste, populaarsemate riigi valduses olevate Venemaa telekanalite vahendamisest. Kuid pakkuge kasvõi türmides ajudele mingit alternatiivi. Vangid ei pea ilmtingimata tarbima vangistatud meedia toodangut.