Alkoholiaktsiisi ränk tõus mõjutab otseselt väikepoode Lõuna-Eesti maapiirkondades. See ei vähenda teps mitte alkoholitarbimist, mis on tegelikkuses niigi iga-aastaselt vähenenud, vaid hoopis kallutab ostma Läti reisil suuremaid koguseid.

Kui varem võis külamees endale sauna tarbeks osta kohalikust poest kuuspaki, siis nüüd ostab ta korraga ja tunduvalt soodsamalt mitu kasti varuks valmis. Kui aga see inimene läheb ostma õlut naaberriigist, siis ühe hoobiga toob ta kaasa ka toidukraami. Enne piiriületust tagasiteel Eestisse tangib ka soodsamalt kütusepaagi ja jätab sellega ka kütuseaktsiisi lätlastele. Selline väikene kaubareis tähendab aga kõikide kaupade läbimüügi drastilist vähenemist, mis päädib lihtsalt kaupluste sulgemisega.

Kehv kaunisvale

Kaupluste sulgemise põhjuseks suurmarketite olemasolu toomine on kehv kaunisvale, mida võib naljaviluks vaid endale sisendada lapsemeelne. Barbi Pilvre pole vist kunagi Lätis Valmieras käinud, kus asub ka suur kauplus nimega Depo, mille parkla on Eesti numbrimärgiga autosid täis. Põhjuseks taas hind - isegi ehituskaupu tuuakse suurtes kogustes Lätist.

Lisaks sisetarbimise vähenemisele ja maksutulu kandumisele lõunanaabrite eelarvesse mõjutab sotsialistide hullumeelne poliitika ka Põhja-Eestit. Enam ei tule soomlased ostureisile mitte Tallinna, vaid eelistavad ka ise hoopis Läti külastuse ette võtta.

Läti alko ahvatleb ministreidki

Rääkida kümnesendisest hinnatõusust õllepudeli puhul on lihtsalt valetamine. Soovitan rahvasaadikul minna poodi ja võrrelda hindu varasemaga - õllepudeli hind on võrreldav Soome omaga. Lisaks sellele võin saladuskatte all öelda, et isegi üks sotsialistist minister käis juba möödunud suvel alkoholireisil Lätis - suitsunurgas oli see jutuks.

Jälk on lugeda, et üks rahvasaadik peab täiesti normaalseks, et maa-elu hääbub ja rahvastik liigub linnadesse. Meie asi parlamendis peab olema tagada stabiilne regionaalpoliitika, mille tulemusel peab säilima ka võimalus elada maal. Eesti ei piirdu ainult Tallinna ja Tartuga, vaid Eesti säilib ja kestab siis, kui säilivad ka külad, maakoolid, väikekauplused ja rahvas, kes täidaks need külad ja vallad. Kui pr Pilvre peab seda mõttetuks, siis ehk pole ta enam adekvaatne esindama rahvast esinduskogus ja võiks kaaluda tagasipöördumist reaalellu. See tähendab, et tootvale tööle.