Kirjandus oli tema ümber juba hällist peale, noorukipõlves kirjutas ta luuletusi ja avaldaski neist mõned, kuid ennast leidis ta lõpuks ikkagi teadlasena. Eesti kirjanduse õppejõudude hulgas oli ta silmapaistvalt originaalne ja uuendusmeelne. Tema tegutsemisajaks jäid seitsmekümnendad – aeg, mis praeguselt vaateveerult tundub sumbunud ja seisev. Ometi oli see Lotmani koolkonna kõrgaeg Tartus. Jaak Põldmäe kuulus eestlastest sinna koolkonda võibolla kõige rohkem, ammutas sealt inspiratsiooni ja leidis kollegiaalset tuge. Ta võttis oma põhialaks värsiõpetuse, eksaktse ja teoreetilise suuna, toetudes kõige rohkem 1920. aastate vene formalistidele, sellele nii viljakale suunale, millest lähtusid nii strukturalistid kui ka poststrukturalistid. Maailm oli siis Nõukogude Eestis elavale õpetlasele enam-vähem suletud, kuid ühelt poolt Moskva kaudu ja teisalt vanemate sõjaeelsetele sõpradele tuginedes võttis Jaak sealt siiski kõik, millele ligi pääses. Asudes lahendama alguses värsiõpetuse teoreetilisi probleeme (monograafia "Eesti värsiõpetus" 1979), liikus ta edasi ajaloo poole – kavandatava doktoriväitekirja sisuks pidi saama eesti värsi ajalugu 17. sajandist alates.

Neile, kel oli õnn olla Jaak Põldmäe õpilased, imponeeris vist kõige rohkem tema pühendumus. Ta tahtis teha teadust ja vajas selleks kolleege ja õpilasi. Ta oskas luua vastava keskkonna. Omaaegse Üliõpilaste Teadusliku Ühingu juhendajana viitsis ta tudengitega põhjalikult tegelda ning asutas ja vedas Emakeele Seltsi lingvistilise poeetika ja stilistika sektsiooni. Ta kohtles kõiki, kes kirjandusteaduses midagi teha tahtsid, olgu selleks või seminaritöö, kui oma kolleege.

Jaak Põldmäe võis olla säravalt vaimukas ja hammustavalt sarkastiline, tas oli nii poisilikku mängurõõmu kui ka eksistentsiaalset traagikat. "Tund löögu hea või halb, meile jääb käia me

teed", lõpetas ta ühe oma viimastest luuletustest. Ikka ja aina on põletavalt kahju, et tema enda tee nii lühikeseks jäi.

Jaak Põldmäe

Sündinud: 6.11.1942

Surnud: 12.11.1979

Õppinud: Omski obl Tsherlaki 1. keskkoolis, Tartu 5. keskkoolis ja Elva keskkoolis, lõpetas1967 Tartu ülikooli eesti filoloogina, 1967–70 aspirantuuris kirjandusteooria alal

Töötanud: TRÜ eesti kirjanduse ja rahvaluule kateedri õppejõuna, dotsendi ja vanemteadurina doktoritöö lõpetamiseks