Muulaste ning uussisserändajate integreerimine, nende sulatamine Eesti ühiskonda, nende toetamine tööturul osalemiseks on teemad, mis ikka kuuluvad poliitikute jutupunktidesse. Häda on selles, et antud on vastuolulisi signaale.

Eelmine valitsus arvas, et vene emakeelega õpilased saavad üleöö eesti keele selgeks ning võivad gümnaasiumis õppida riigikeeles. Tänane koalitsioon on arutanud isegi tagasipööret – 60/40 printsiibist loobumist. Selle edasi-tagasi loksutamise peale tahan hüüda „Taara, avita vene koolides õppijaid!“

Kui minu laps peaks sellises segaduses kooliharidust omandama, siis pöörduksin õiguskantsleri poole. Ei saa hakata haridust reformima keskelt. Nii nagu matemaatikas, füüsikas ja keemias tuleb asjadest aru saada algusest peale ning lünk tähendab, et tehet ei saa korrektselt lõpule viia, kehtib sama ka haridussüsteemis.

Ainuõige otsus integratsiooni probleemi lahendamiseks on tõepoolest alustada eesti keele õppega lasteaias, muuta lasteaiad eestikeelseks. Uskumatu, et Eesti iseseisvumisest on möödas 25 aastat, aga meil on ikka veel riiklikud venekeelsed lasteaiad ja koolid. Laps õpib tegelikult keele ju kiiresti selgeks.

Vabaerakonna esinduskogul jaanuari lõpus heaks kiidetud ettepanek on muuta kõik lasteaiad eestikeelseks järgmise 6 aasta jooksul. Esialgu on vene lasteaedades igas rühmas üks eesti keelt ja teine vene keelt kõnelev õpetaja. Selle aja jooksul suudavad hetkel töötavad õpetajad eesti keele selgeks saada või leiavad endile uue töökoha. Olles lasteaias keele selgeks saanud, ei ole õpilastel mingi probleem jätkata hariduse omandamist eestikeelses koolis. Järgneb sulandumine Eesti ühiskonda, sest riigikeelt valdav inimene tarbib riigikeelseid meediakanaleid ning saab sealt kätte temale vajaliku info.

Tegemist on meetmega, mis ei nõua kohaliku omavalitsuse eelarvest täiendavaid väljaminekuid. Küll aga pakub leevendust probleemile, et lasteaiakohti ei ole, sest praegu ei saa vene keelt kõnelevad lapsed eestikeelsetesse lasteaedadesse, kuna vastu võetakse ainult teatud arv lapsi rühma kohta. Eesti keelt kõnelevad pered omakorda ei soovi panna oma lapsi venekeelsesse lasteaeda.

Muidugi ei saa eesti keelt tähtsustav programm Vabaerakonna arvates piirduda ainult lasteaedadega. Eesti keele õpetamise kõrge tase tuleb tagada kõikides õppeasutustes üle Eesti.
Keelekümblus peab algama lasteaiast, aga tegelikult tuleb kõigi keelekümbluse ja muude eesti keele õpet toetavate programmide rahastamine muuta projektipõhisest eelarvepõhiseks. See töö peab olema süsteemne ega tohi sõltuda poliitikute suvast.

Vene keelt emakeelena kõnelevaid õpetajaid tuleb igati aidata. Luua spetsiaalsed täiendus- ja vahetusprogramme. Aga eesti keelt peavad õpetama eesti keelt emakeelena valdavad õpetajad.