Loogika ütleb, et president ei saa kohtuda vähemaga kui presidendiga ehk siis: Arnold Rüütel meets Vladimir Putin.

Ebamäärase sõnastusega kohtumise on kokku leppinud Eestis sündinud patriarh Aleksius II, kellelt Rüütel ametlikult autasu vastu võtma läheb.

Igal juhul on presidendi kantselei ja valitsus valmis Moskvast ootama kõike. Eesti poolt on kõik valmis: pandagu kas või piirileping lauale, palun, Rüütel kirjutab alla. Pannakse ühishuvide deklaratsioon ette, palun, Rüütel kirjutab alla.

Kõik on kooskõlastatud ja Rüütlil volitused olemas. Juulilepped 1994 ei kordu. Viimati leppisid Rüütel ja peaminister Parts kõiges kokku esmaspäevasel kohtumisel Kadriorus.

Teema valib Putin

Ainuke häda on see, et võimaliku kohtumise teema valib Venemaa. Piltlikult öeldes tegusteb Eesti enne laupäeva nagu tumm leilis.

Rüütel on valmisolekus number üks, aga keegi ei tea, mis teemasid tegelikult Putin võimalikul kohtumisel pakub. Rüütel läheb kohale ja vaatab, mis talle ette pannakse.

Selge on see, et kui Putin suvatseb Rüütliga kohtuda, siis ta ei tule tühjade kätega. Putinil oleks ju muudki teha, kui Rüütliga tühja juttu ajada või tseremoniaalselt puhkepäeval kohtuda.

Edasi sõltub kõik presidendi ja eriti tema meeskonna reageerimisvõimest. 1994. aasta juulis reageeris tollane president Lennart Meri hiilgavalt. Seekord on erinevus selles, et Eesti riik on üllatusteks valmis.

Piirilepingu pakkumine on tõenäoliselt fantaasia, kuid teine eufooriline võimalus on ära tuua president Konstantin Päts ametiraha.

Venemaa teeks nutika žesti, kui patriarh Aleksius riputaks peale medali Rüütlile kaela ka ametiraha.

Sellega vabaneks Kreml piinlikust jagelusest, miks pole seni, otsesõnu öeldes, röövitud ametiraha tagastatud.

Ühtlasi oleks see Venemaa poolt hiilgav käik enne 9. mai pidustusi, kuhu Rüütel nagunii läheb. Aga enesetunne oleks parem, kui see Venemaale loeb.

Keerulisi kohti tuleb Rüütlil ja tema meeskonnal ilmselt piisavalt. Bütsantslikul Venemaal tuleb algusest peale tähele panna kõiki üksikasju. Alates sellest, kuidas ja mis sõnastuses Aleksius reedel Rüütlile aumedali annab. Kurat peitub nüanssides.

Aga see Moskvas käik võib ka täitsa tühi reis olla. Keegi ei tea. Esimene märk võib olla see, kuidas ja kes Rüütlit täna keskpäeval Šeremetjevo lennuväjal vastu võtab.

Aga seegi pole täiesti määrav, sest ka Lennart Meri võttis ergava juulipäikese all lennukilt vastu üks suvaline minister. Ja pärast ei saanud Jüri Adams kuude kaupa magada.