Taani kommunist oli joonistanud raamatutäie peenviina järele lõhnavaid härrasmehi, kellel olid prisked ja pirtsakad prouad ning peenikese pihaga teenijatüdrukud ja sekretärid, sekka mõni hull vaagnaga vanatüdruk. Küllap tahtis tolleaegne võim igaveseks uuristada meie ajudesse sõnumeid kapitalistide nõmedusest, kuid tulemus oli vastupidine.

Viiskümmend aastat hiljem on enamik meist läbinud isikliku identiteedikriisi ja leidnud oma koha elus. Vikipeedia väidab, et Bidstrup on tänapäeval läänes peaaegu unustatud ja kahtlen, kas Siim Kallase öeldud tabav härrasmehe kirjeldus nooremale põlvkonnale mingi visuaali üldse tekitab.

Piirangud mõjutavad tarbimist

Just noorem põlvkond on see, kelle igapäevaseid valikuid mõjutavad eeskujud ja võimalus neile sarnaneda. Seepärast soovitab Maailma Terviseorganisatsioon paljudes riikides läbi viidud uuringutele tuginedes, et piirata tuleks alkoholi reklaami, nii rahalist, geograafilist kui ka ajalist kättesaadavust. Selle tõhususe kohta pakub teaduskirjandus fakte arvude kujul. Makromajandust mõistvad inimesed teevad neid kasutades arvutusi mõlemal pool alkoholisõja rindejoont ja saavad ühesugused tulemused – tarbimine väheneb ja tagajärjed ning kõrvalmõjud tulevad. Soovitud ja soovimatud – oleneb kustpoolt vaadata.

Jah, aktsiisitõus ei ole imerohi üksinduse, lootusetuse ja võimaluste puudumise raviks. Rattalt kukkumisel saadud peatraumat ei ravita kiivri pähe panemisega. Kiivri ülesanne on peatraumat ennetada. Alkoholi kättesaadavuse piiramise eesmärk on sõna otseses mõttes ajutraumade ennetamine. See on suhtetraumade ennetamine. See on üksinduse ja lootusetuse ennetamine, mitte ravi.

Alkoholiaktsiisi tõus ei mõjuta praktiliselt nende tarbimist, kes oma käitumist, sealhulgas alkoholi tarvitamist, hästi kontrollivad ja otsustusprotsesse kindlalt juhivad. Alla 24-aastase inimese aju pole aga üldjuhul anatoomilistel ja keemilistel põhjustel selleks veel võimeline. Sellepärast sunnime lapsi hommikul kooli ja õhtul trenni, surume pähe kiivrid enne rattaga välja lubamist ja sunnime autos sulgema turvavööd. Me kipume sekkuma oma laste ellu mitmesuguste soovitustega isegi siis, kui nad on saanud seadusliku õiguse alkoholi osta, sest me soovime hoida neid halva eest.

Arutleme vanusepiirangu tõusu üle

Alkoholi kättesaadavuse piiramine aktsiisi tõstmisega on samasugune ennetav meede, paremat maailm lihtsalt täna ei tunne. Arutlema peaksime hoopis hinnale lisatava aktsiisi suuruse üle, mis tagaks soovitud efekti. Võib olla peaksime arutama ka vanusepiirangu tõstmist?

Mulle meeldib Siim Kallas, meeldib tema mõtlemisviis ja sõnakasutus ja ma väga tahaksin, et härrasmehe kirjeldamiseks kasutaks ta edaspidi moodsamaid kujundeid. Ma tõepoolest ei usu, et tänapäeval unistaks ükski naine peenviina järgi lõhnavast härrasmehest. Liiga paljud naised on kogenud pettumust kui Valgre lauludega ülesköetud härrasmees peale avaakorde ära väsib.