Eesti Ajalehtede Liit (EALL) valis eile aasta pressisõbraks sotsioloog Juhan Kivirähki, pressivaenlaseks aga peaminister Andrus Ansipi.  

Juhan Kivirähk sai pressisõbra tiitli – millega käib kaasas nimeline ruupor – julgete sõnavõttude eest pronkssõduri küsimuses, avardades sõnavabadust ning kartmata lauskriitika alla jäämist. Eesti Päevaleht avaldas 30. aprillil – vahetult pärast pronksiöid – Juhan Kivirähki arvamusartikli “Uue kolmikliidu verine algus”, kus autor kritiseeris teravalt valitsuse käitumist aprillikriisis. Sotsioloog meenutas oma artiklis Eesti mängufilmi agent Sinikaelast, kus ühe tööandja palgatud “välismaine masside mõjutaja” provotseeris ametiühingute meeleavalduses osalejad märatsema ning selle kaudu muutusid ametiühingute poolt firmale esitatavad nõudmised naeruväärseks. “Ka Eestis oli vaja pronkssõduri kaitsjaid kuidagi naeruvääristada,” kirjutas Kivirähk, ning “vandaalide ja rüüstajate tegevus aitas valitsusel langetada kiiret otsust pronkssõduri teisaldamiseks”. Nii õnnestus oskuslikult ära vahetada põhjus ja tagajärg, kirjutas Kivirähk, ja maailmale suudeti jätta mulje, et “venelased ei hakanud märatsema mitte sellepärast, et pronkssõdurit taheti eemaldada, vaid Aljoša viidi hoiule hoopis seetõttu, et venelased hakkasid märatsema”.

Juhan Kivirähki artikkel aitas vältida aprillikriisi järel “vaikimise spiraali” väljakujunemist. Paraku sattus Kivirähk pärast artikli ilmumist mõningate poliitikute terava kriitika alla – sest nende arusaam sõnavabadusest oli teistsugune.

Pressivaenlase tiitli pälvis aga peaminister Ansip põhjusel, et tal on kombeks diskussioone summutada nende algatamise ja edendamise asemel.

Pressisõber ja -vaenlane valiti EALL-i liikmeslehtede toimetuste poolt esitatud kandidaatide seast. EALL valis pressisõpra ja -vaenlast 14. korda. Pressisõbra tiitli väljaandmise eesmärk on tunnustada inimesi, kes aitavad kujundada keskkonda, mis soodustab info kättesaadavust ja avalikku suhtlemist.