Pikalt on räägitud, et odava alkoholi parem kättesaadavus mõjub halvasti soome rahva tervisele. Soome nüüdsed alkoholiimpordi piiramise ettevalmistused paistavad siiski olevat rohkem ajendatud eelarvetulude leidmise raskustest: kuna soomlased toovad välismaareisidelt kaasa järjest rohkem alkoholi, siis väheneb Soome riigi tulu alkoholiaktsiisist, aga aktsiisi tõsta eriti ei saa, sest siis hakkaksid soomlased veelgi rohkem ostma alkoholi välismaalt, sealhulgas just Eestist.

Sellepärast tahabki Soome nüüd kehtestada reisijatele konkreetsed piirmäärad. Kui tood Soome üle kümne liitri viina või rohkem kui 110 liitrit õlut, pead tõendama, et see kõik on tõesti isiklikuks tarbeks. Milliseid tõendeid tuleb hakata isikliku tarbimise tõendamiseks esitama, pole veel selge.

Kuigi Eesti riigi rahandusele ja majandusele on kasulik, kui soomlased siit rohkesti alkoholi ostavad, tuleb Soome valitsust mõista ja talle alkoholivoolu piiramise katses edu soovida. Aktsiisitulu aktsiisituluks, aga parem, kui naaber ennast põhja ei jooks. Nagu ütleb väikses kirjas sõnum alkoholireklaamidel: „Alkohol võib kahjustada teie tervist.” Kaks riiki peaksid võimaluste piires aktsiisipoliitika alal koostööd tegema ja otsima ka muid lahendusi, kuidas alkoholi tarbimist nii seal- kui ka siinpool lahte vähendada.

Mõningal määral uued reeglid Soome suunduvaid alkoholilaste ilmselt vähendavad, aga suures plaanis on Eesti ja Soome hindade ühtlustumiseni tegemist otsekui jõega, mida teistpidi voolama panna ei õnnestu. Kümme aastat tagasi maksis liiter keskmise hinnaklassi viina Eestis üheksa euro ringis ja praegu maksab umbes 13 eurot, aga Soomes üle 20 euro. Eestist Soome voolava alkoholijõe peatumiseni kulub seega veel aastaid.