Tõsi, Eestimaa Rahvaste Partei algatusrühm apelleerib retoorikas kõigi rahvuste võrdsele kohtlemisele, ent kui asetada see laiemasse konteksti ja vaadata algatusrühma tausta, on pilt ilmne. Erakonna loomisega seostatavad inimesed on või on olnud seotud selliste organisatsioonidega nagu MTÜ Vene Kool Eestis, inimõiguste keskus Kitež, projekt „Vene ombudsman”, vene maanõukogu, Öine Vahtkond ja Eestimaa Ühendatud Vasakpartei.

Enda huvide esindamiseks erakonna moodustamine on demokraatlikus riigis iga kodaniku vaba valik, seepärast on vale eos hukka mõista ka uue vene erakonna sündi. Kui partei asutamiseks saadakse kokku 500 liiget ja täidetakse muud vajalikud kriteeriumid, on kõik korrektne ning pigem näitab selle sünd Eesti demokraatia tugevust.

Olukorras, kus ligi kolmandik Eesti elanikkonnast on venekeelne, on loomulik, et poliitikat kujundades arvestatakse ka selle grupi huve.

Kuid erakonna loomine on alles algus, parteide nurisünde on Eesti poliitika näinud arvukalt. 500 liikme värbamisest riigikogu 5% valimiskünnise ületamiseni on pikk tee. Peale poliitikamaastikul tekkinud tühimiku on selleks vaja inimesi, programmi ja raha, mida aga praegu algatusrühmast ei paista.

Kui vene erakond peaks valimistel edu saavutama, poleks see niivõrd nende võit, kuivõrd Eesti peavooluparteide ebaõnnestumine.

Pigem sõltub uue erakonna edu sellest, mis saab Keskerakonnast: kui edukalt kõnetavad nad ka edaspidi vene valijat ja kas keskparteist eraldub n-ö venemeelsem tiib. Välistada ei saa ka n-ö musta stsenaariumit, kus Keskerakonnast lahkulööjad ühendavad jõud vene parteiga.

Siiski tundub realistlikum poliitikavaatleja Ott Lumi tänase Eesti Päevalehe arvamusloos antud hinnang, mille kohaselt jääb Keskerakond vähemalt tänavuste kohalike valimiste kontekstis ühtseks, mis aga pärsib ka vene erakonna edulootust.

Samal ajal on vene erakonna loomise plaan äratuskell Eesti poliitikale laiemalt. Nüüd, kus Edgar Savisaar on peaareenilt kõrval, tasuks kõigil taas tõsiselt mõelda, kas venekeelne valija ikka peaks jääma ainult Keskerakonna pärusmaaks. Ka venekeelsete valijate seas on nii liberaale, konservatiive kui ka sotsiaaldemokraate. Kui vene erakond peaks valimistel edu saavutama, poleks see niivõrd nende võit, kuivõrd Eesti peavooluparteide ebaõnnestumine.