Aga ikkagi tuginesid kasulikud paljastused dokumentidele, mida Snowden oli oma ametipositsiooni kuritarvitades varastanud. USA-s on Snowdenile spionaažiseaduse alusel esitatud kolm süüdistust. Nagu näitab teine maailma raputanud skandaal, kus Wikileaksile andmeid lekitanud Bradley Manning 35 aastaks vangi mõisteti, poleks kohtust karistuseta pääsemise lootust ilmselt ka Snowdenil.

Samal ajal on väidetud, et tõeline vilepuhuja peaks tulema välja avalikult ja andma oma tegevuse eest vastust. Seda seisukohta esindab ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves, kes tõi eeskujuks Vietnami sõja tagamaid paljastanud „Pentagoni pabereid” lekitanud Daniel Ellsbergi.

Mitte kõik pole nii tugevad, aga südant valutavad räpaste saladuste pärast ikka. Huvi lekitamiseks võib olla ka omakasupüüdlik. Kas peaks meedia saadud pabereid seetõttu ignoreerima või allika paljastama? Võtame Eesti ühe suurima skandaali, nn maadevahetuse saaga, mis paljastas korruptsiooni poliitikute kõrgeimas ešelonis. Või hiljutisest ajast Siim Kallase põhjenduseta allkirja hiigelgarantiidel.

Kõigil nimetatud juhtudel on mädapaisete avamine aidanud ühiskonnal edasi liikuda. Dokumentide hankimise viis ei muuda kahtlasi tegusid olematuks, nii nagu ei tee seda sõnumitoojate ründamine.