Ainult vastsest kokkuleppest ehk Briti eristaatusest, millele toetudes loodab Cameron referendumivõidu võtta, jääb võiduks väheks. Selle kokkuleppe on Briti peaministri poliitilised oponendid ju juba mõttetuks kuulutanud. Britte vaevav euroskepsis on nagu eestlasi painav pagulashirm. Probleemist olenemata peavad paljud eestlased ikka lahenduseks pagulaste väljasaatmist (kuigi neid siin eriti pole) ja samamoodi peavad paljud britid lahenduseks Euroopa Liidust väljaastumist (kuigi tegelikult on Suur­britannial EL-i vaja sama palju kui EL-il Suurbritanniat).

Brittide otsust hakkab suuresti mõjutama see, kui korratu ja kaootilise mulje Euroopa Liit neile kevadel jätab.

Osa Cameroni kokkuleppest moodustab teistest EL-i riikidest pärit immigrantide küsimus: antakse õigus piirata neile laste- ja sotsiaaltoetuste maksmist. On kahtlane, kas Suurbritannia neist õigustest rahaliselt üldse võidab. Idaeurooplased, kelle vastu need punktid on suunatud, lähevad ju Suurbritanniasse eeskätt tööle, mitte sotsiaaltoetusi jahtima. Makse maksavad nad riigikassasse üldiselt rohkem, kui saavad toetusi – erinevalt Briti enda koloniaaljäänuki ehk Rahvaste Ühenduse maadest tulnud immigrantidest. Ida-Euroopa immigrantide teema võib olla hea kaart Briti sisepoliitilistes kähmlustes, aga välispoliitikas võib selle kasutamisega liitlastest ilma jääda.

Brittide otsust – jääda või lahkuda – hakkab suuresti mõjutama see, kui korratu ja kaootilise mulje Euroopa Liit neile kevadel jätab. Põgenikekriis ei ole referendumi toimumise ajaks kindlasti läbi, pigem võib rahvasteränne kevade saabudes jälle elavneda. Taaselavneda võib võlakriis, Kreekas või mõnes teises riigis. Oht on ka uus külm sõda, mis tähendab, et Venemaa püüab põgenikekriisi oma võimaluste piires paisutada, et EL-i lõhki ajada.

EL-ist lahkumise küsimuses ei ole britid jagunenud tavalisi parteipiire pidi, seetõttu on referendumi tulemust praegu raske ennustada. Cameronil tuleb eelseisvatel kuudel kõvasti pingutada, et üle saada tõkkest, mille ta ise endale seadis. Kui liitu jäämise pooldajad suudavad kampaanias esile tuua majanduslikud argumendid, tuleb ilmselt ka nende võit. Näiteks šotlased ei riskinud 2014. aasta iseseisvusreferendumil astuda tundmatusse, mis võib kaasa tuua majandusliku heaolu halvenemise.