Õigupoolest polnud ju šotlased mingi rõhutud väikerahvas, mida tõendab kasvõi rahvahääletuse toimumise fakt iseenesest. Tegemist on ühe eeskujulikuma demokraatliku riigiga. Šotlastel on laialdased võimalused „ajada šoti asja” ning šotilikkus on tunnustatud osa britilikkusest – üks oluline osa tema kirjust palgest.Hääletustulemus 55,3%

Hääletustulemus 55,3% versus 44,7% iseseisvusvastaste kasuks pole liiga suur, kuid ka mitte liialt väike, et seda edaspidi ignoreerida saaks, seega võib eeldada, et Briti liidrid võtavad šotlaste seisukohti tõsiselt. Püsima jäi printsiip – rahumeelne ja sõbralik eraldumine on täiesti võimalik ja selle üle saab valutult arutleda. Paljud maailma maad pole selleks võimelised, kuid britid on. See teeb neid eriliseks. Brittide kogemused on päris põhjalikud – nad on kaotanud terve impeeriumi kellegagi vihasemalt tülli minemata.

Jah, separatismikoldeid on teisigi. Katalaanid soovivad Hispaaniast eralduda, rahvahääletus on tulekul juba novembris. Hispaanlased on eraldumise küsimuses oluliselt närvilisemad ning vaenulikumad, seega ilmselt võib vastasseis tublisti teravneda.

Euroopa Liit seob meid küll rohkem ühtseteks Euroopa kodanikeks, kuid inimesed janunevad siiski ka väiksema ja lähedasema identiteedi järele. Sellega tuleb arvestada. Kindlasti ei tohiks nüüd šotlaste või katalaanide iseseisvuspüüdluse tagajärel hakata lubatuks pidama igasugust eraldumisreferendumit. Näiteks mõne välisjõu sõjalisel sekkumisel peetavad rahvahääletused ei vääri rahvahääletuse nime.