Mitu Eesti Energiale ebameeldivat punkti puudutab ju toetuste maksmist, mis terve riigi seisukohast vaadates sarnaneb raha ühest taskust teise tõstmisega: kui üks toetus jääb maksmata, saab maksta kellelegi mõnda teist toetust või jätta tarbijatelt toetusraha kogumata.

Eesti Energiale ei ole näiteks meeltmööda, et ka uus valitsus ei kavatse hakata uuesti Eesti Energia põlevkivikateldes puidu põletamisele toetust maksma. Ent taastuv­energiatoetuste maksmist rahastab teatavasti elektritarbija. See, kui Eesti Energiale ei tule seda toetust maksta, hoiab tarbijatele hulga eurosid kokku. Ka puidutöötlejad võidavad (teisiti öeldes: nende väärtus suureneb), sest Eesti Energia katelde puidutarbijate hulka naasmine tõstaks toorme hinda ja võiks puidule rohkem väärtust lisavad ettevõtted – näiteks puitlaastplaatide tootjad – pankrotti ajada. Puitu ahju ajada on küllaltki primitiivne tegevus ja sellele riikliku toetuse maksmisega peab hoolikalt piiri pidama.

Eesti Energia tükeldamine, mis on koalitsioonilepingus samuti eesmärgiks seatud, on vastuolulisem küsimus. Nimelt on Eesti Energial olnud Elektrilevi stabiilsele rahavoole toetudes hea laenu võtta.

Tänavuse aasta alguses laenas ettevõte võlakirjainvestoritelt 2018. aastani 109 miljonit eurot intressiga 2,181%. Vastuolulisus seisneb selles, et seda raha kasutab Eesti Energia ka palju riskantsemateks investeeringuteks kui elektrivõrkude töökindluse parandamine. Näiteks Auvere õlitehasesse, mille stabiilselt tööle hakkamisest Sandor Liive paari päeva eest teatas, aga tõrgub ütlemast, millise võimsusega.

Maailma juhtivaks põlevkiviõli tootjaks saada on ilus ambitsioon, aga kaudselt subsideerivad seda Elektrilevi kliendid, kellest paljud tahaksid ainult kindlat elektrivarustust, mitte riskiinvesteeringu rahastamises osalemist. Samal ajal on tõsiasi, et enne 2018. aastat, kui saabub Eesti Energia võlakirjade tähtaeg, pole mõistlik ja realistlik Eesti Energiat tükeldada. Sellist punkti praeguse ajutise valitsuse koalitsioonilepingusse panna oli seetõttu viga. Kuid põhimõtteliselt on suund, et valitsus ei tantsi ainult Eesti Energia pilli järgi, õige.