Sel nädalal tühistas riigihangete vaidluskomisjon parima pakkumuse teinud Bestmarki Suurköökide AS-i võidu, sest… nende plaatgrill oli liiga võimas. Teine odavam pakkuja Metos aga ei suutnud pakkuda millimeetri pealt õigete mõõtmetega grillahju. Ei saanudki pakkuda, sest ahju kirjeldusele vastas täpselt ainult Dieta maaletoodav mudel. Mis sest, et sarnaseid on teisigi.

Neil õnnetutel millimeetritel on kulla väärtus. Praegu parimaks pakkujaks jäänud Dieta hind on ligi veerandi võrra kõrgem (tõsi, üks pakkumus on veel kallim). Maksumaksjale läheb sahkerdamine maksma 118 000 eurot ja kogu köögi hinnaks kujuneb ligi pool miljonit eurot. Dieta saavutused sellega ei piirdu: ainukese pakkujana on ta suutnud võita ka üle 140 000-eurose restorani nõude hanke. Ei pea vist lisama, et ainukeseks pakkujaks jäi ta tänu hanke kirjeldustele, mille firma enda kataloogi järgi ise koostas…

Palju pole puudu, et hanke tingimustes oleks otsesõnu kirjas, keda ja kui palju n-ö määrima peab.

ERM-i direktor Tõnis Lukas on seejuures pidanud oma sõnu sööma. Kui Eesti Päevalehe esialgsetele päringutele vastates tagus ta rusikaid vastu rinda ja kinnitas, et konkursi tingimuste koostaja võita ei tohi, siis pärast Riigi Kinnisvara AS-iga konsulteerimist jutt muutus. Kõik olla korras ja midagi polevat kunagi varjatud.

Kogu selles saagas on küsimusi rohkem kui poole miljoni eest. Näiteks: kuidas sai AS Dieta täpselt teada, milliseid pisiasju konkurentide juures vaidlustada? Kui juriidiliselt ongi kõik korrektne, siis kuidas saab selline asi võimalik olla? Pole ju palju puudu, et hanke tingimustes oleks otsesõnu kirjas, keda ja kui palju n-ö määrima peab. Ja miks peaaegu ükski poliitik isegi suud ei maiguta?

Kõige masendavam on, et rahvusvaheliste mõõdikute järgi pole Eesti tegelikult nii korrumpeerunud. Eksponaadil „Dieta pistiseköök” ei tohiks meie pärandit jäädvustavas muuseumis kohta olla.

--

Juhtkirja esialgses versioonis oli kirjas, et hanke tingimustele vastas kogu maailmas vaid ühe firma toodang. Korrektsem on praegune kinnitus, et täpselt etteantud mõõtmetega ahjusid toob maale vaid Dieta.