Selline võigas moraal paistab kooruvat välja 2014. aasta Tõstamaa surmasõidust, mis jõudis nüüd kohtulahendini. Paljud tunnistajad nägid, kuidas Andrus Järvik peol alkoholi jõi ja ebaadekvaatselt käitus, läks autorooli ja sõitis otsa 14-aastasele tüdrukule, kes sai surma. Sellest olenemata jäi Järvikule juhtimisõigus uurimise ajaks alles ning nüüd piirdub tema karistus kõigest viiekuulise reaalse vangistuse ja 22 000 euro tasumisega.

Järvik põgenes sündmuskohalt, passis metsas ja läks politsei juurde, kui oli juba kaine.

Paljude teiste kuritegude puhul peetakse süü tõendatuks, kui saadakse küllaldaselt tunnistusi ja tunnistustega langevad kokku ka muud tõendid. Nüüd on aga kohus joobe puhul tõendite puudumise taha kinni jäänud. Ilmselt polnud kokkuleppemenetlusele mineku taga midagi muud kui mõistmine, et tõendid joobe kohta polnud küllalt head. Pealegi polnud tüdrukul kiivrit ega vesti.

Teiste kuritegude puhul peetakse süü tõendatuks, kui saadakse tunnistusi, millega ka muud tõendid kokku langevad.

Endine riigikogulane Dmitri Dmitrijev pääses samuti kriminaalkaristusest, sest asi sumbus vaidlusse, kas konkreetne joobeaste oli enne õnnetust või saavutas rahvasaadik selle alles pärast avariid kurvastusest Jägermeistrit timmides. Paraku jääb sellestki mulje, nagu oleks hiljem mingi kaval vabandus välja mõeldud, sest Dmitrijev jõudis enne õnnetust paljude inimeste pilkude all kuraasikalt käituda ja isegi kakelda.

On üsna ilmne, et siin haigutab seaduseauk. Kui puhuma ei pandud, siis järelikult olid kaine?

Muide, juht, kes 2002. aastal Tallinnas Gonsiori ja Raua tänava nurgal ekskavaatoriga liinibussi rammis ning seeläbi ettevaatamatusest kahe inimese surma põhjustas, sai esimeses astmes aastase reaalse vangistuse. Ekskavaatorijuht polnud purjus ega põgenenud. Ehkki temagi reaalne vangistus tühistati järgmises astmes.

Oleks kurb, kui see, kellel on kavalamad juristid, pääseb kergelt. Mitte et karm karistus oleks iseenesest väärtus. Kuid praegu võidab kahjuks see, kes ei lähe vaatama, kas auto ette jäänut saab veel päästa või mitte.