Rõivase teise valitsuse sünd ja start on olnud seninägematult kehv. Tavaliselt on Eestis uutele valitsustele ikka antud või vähemalt lubatud anda sisseelamiseks traditsioonilised sada kriitikavaba päeva, aga seekord pole sellest juttugi. Vähe sellest, et kriitikaga pommitatakse valitsust väljastpoolt. Erakordselt tugevat kriitikat tuleb ka koalitsioonist endast, see on opositsioonist tuleva kriitika lausa varjutanud. Väga kriitiliselt on valitsuse juhtpartei ministritesse suhtunud mitu sotsi – eriti Jevgeni Ossinovski, aga ka Andres Anvelt ja Marju Lauristin. Reformierakondlased ise ei jää neist eriti maha. Kaja Kallas ja Rait Maruste kritiseerivad erakonna juhatusele saadetud kirjades personalipoliitikat, Aivar Sõerd oma blogis valitsusliidu maksupoliitikat.

Olud ei ole sellised, kus elu läheb paremaks hoolimata sellest, kes riiki juhivad.

Uus valitsus saab kriitikat asja eest. Uute erakondade parlamenti pääsemine tõendas, et valijad soovivad muutusi. Sama näitas see, et eelmise valitsuse puhul aitasid Rõivasel temavastasest esialgsest usaldamatusest üle saada just julged värskendused ministrite hulgas. Seekord toimus valitsuse moodustamisel pigem kontrrevolutsioon ja valitsusele annavad nüüd näo poliitikud, kes on ainult parteitöös silma paistnud. Näiteks Kristen Michal võis küll saada valimistel ligi 5000 häält, aga palju tuhandeid on ka inimesi, kes teda endiselt ministri rollis näha ei soovi.

Uue valitsuse kõige rohkem pahameelt või hämmeldust tekitanud ministritel on nüüd vähemalt pool aastat aega näidata, et tegelikult ei ole Rõivase uus valitsus nii halb, kui praegu arvatakse. Vähemalt pool aastat sellepärast, et sügiseni, mil eelarvearutelu õige hoo sisse saab, püsib praegune koalitsioon tõenäoliselt ikka koos. Edasises on raske olla sama kindel kui Rõivas, kes lubab, et tema valitsus peab vastu neli aastat. Praegused majandus- ja välispoliitilised olud ei ole sellised, kus elu läheks paremaks hoolimata sellest, kes riiki juhivad. Täna avaldatav rahandusministeeriumi majandusprognoos annab esimese vihje, kui kõvasti uue valitsuse lubaduste programm sügisel kärisema hakkab. Sügiseks on ilmselt selgem seegi, kuidas võimalik alternatiivne koalitsioonipartner Keskerakond edasi tegutseb.