Alustame sellest, mis näitab, et lauluvõistlus oli tõesti päevapoliitikast üle ja võib-olla ehitas rahvaste vahele isegi sildu. Venemaa teine koht – isegi üksnes rahvahääletust arvestades – näitab, et suurele osale Eurovisioni auditooriumist ei meenunud Vene eurolaulu ajal Vladimir Putini poliitika. Palju punkte sai Polina Gagarina ka riikidest, kus rohkearvulist venekeelset ega -meelset elanikkonda ei ole. Selle peale manas osa eestlasi üleeile öösel kindlasti lääne „kasulikke idioote”, aga pidage hoogu – Venemaa hindas Eesti laulu keskmisest kõrgemalt, sealsel rahvahääletusel saime koguni neljanda koha. Ilmselt ei ole idealistide usk, et muusika võib aidata poliitilisi vastasseise leevendada, päris alusetu.

Idealistide usk, et muusika võib aidata poliitilisi vastasseise leevendada, ei ole päris alusetu.

Ent Eurovisionilt tuli ka sõnumeid, millele ei saa anda sama toredat tõlgendust. Eeskätt see, et korraldajatel olid ette valmistatud tehnoloogilised vahendid juhuks, kui Venemaa esindaja välja vilistatakse – see ei käivat kokku võistluse meelsusega. Jah, mõnikord võrdub väljavilistamine matslikkusega. Aga olukorras, kus laulja esindab otseselt oma riiki ja see riik ajab poliitikat, mis ei käi kokku Eurovisioni meelsusega, ei ole tegelikkuse tsenseerimine põhjendatud. See on umbes sama, kui Eurovisioni ülekandest Conchita Wursti näitavate lõikude välja jätmine, mida Venemaa väidetavasti tegigi. Kui ühes või teises riigis tsenseeritakse Eurovisioni ülekandest välja kõnekad osad, on riikide ja rahvaste vahele ehitatav sild nõrk.

Selles mõttes oleks olnud huvitav, kui Eurovisioni võitnuks Rootsi asemel Venemaa. Kuidas lahendanuks riik, mille võimud on viimastel aastatel õhutanud läänevastasust ning mõjukas õigeusu kirik on kuulutanud Eurovisioni vene kultuuri ja rahva jaoks alandavaks, lauluvõistluse ja selle kirevate külaliste vastuvõtmise? Ja läänt sundinuks see tõsisemalt järele mõtlema, kui kaugele tasub minna Venemaa positiivse kaasamise püüdega. Leidnuks aset väike eelproov enne jalgpalli MM-i, mis peab toimuma Venemaal 2018. aastal.