Andmelao arendajad on hakkamist täis ja tahaksid hoone 2015. aasta lõpuks valmis ehitada, aga projekti piduriks – veider küll – võivad kujuneda hoopis kohalikud elanikud. See on muidugi loomulik, et inimestel on oma naabrusse kerkivate suurobjektidega seotud hirme ja kahtlusi. Aga kõnealusel juhul on plusside-miinuste vahekord selline, et pikalt kahelda ja pidurdada pole vaja.

Esiteks, andmeladu peaks kerkima Haapsalu kunagise lihakombinaadi krundile, kus praegu on selle varemed. Lühidalt – kole koht, mille naabrusse jäävad mõned eramajad ja nõukaaegsed kortermajad. Lihakombinaat läks pankrotti 1995. aastal, hoone lammutati 2005. aastal. 2008. aastal käis jutt, et hispaanlastest omanikud hakkavad varemete asemele ehitama kortermaju, aga tuli majanduskriis ja see plaan jäi soiku.

Niisiis: lihakombinaat, väärtusetud varemed, nelja korruselised kortermajad, andmeladu 16 meetri kõrguses hoones. Mida neist sooviksite teie oma naabriks? Praegu on elanikud loomulikult harjunud varemete vaikusega, aga perspektiivi silma pidades on parim valik andmeladu, eks ole? Lihakombinaat oli omal ajal kindlasti palju rahurikkuvam naaber ja kortermajadki – kui see oleks veel arutuse all olev variant – tooksid piirkonda tublisti liiklust ja kära juurde. Aga andmelaole varemeid eelistada – see oleks haapsallase jaoks, kellele linna tulevik vähegi korda läheb, tõeliselt absurdne valik.

Andmelaod on kasvav majandusharu ja Eestil on nende majutamiseks mitu looduslikku eelist jaheda ja loodusõnnetustevähese kliima näol. Haapsallased teevad targasti, kui näevad hispaanlaste projektis võimalust, mitte ohtu. Võib-olla vallandab see arengud, mis annavad rohkem põhjust Haapsalusse sõita, mitte peamiselt sealt ära sõita.