Senise aidsiennetuse vähese efektiivsuse põhjusi on palju, alates alarahastamisest kuni organisatoorsete põhjusteni. Põhipõhjus on selles, et ennetusele pole seatud eesmärke nii, et töö tulemust saaks mõõta. Ka valitsusprogrammid on üldsõnalised. Protsentides rahakulutamise efektiivsust pole meil kombeks mõõta. Pigem on suhtumine selline, et haigus on igaühe isiklik või tervishoiuringkondade asi.

Praegune aidsiennetajate kava luua juurde süstlavahetuspunkte ning eesmärk suurendada kaitsevahendeid kasutavate noorte arvu kasvõi 10% räägib ometi midagi konkreetset mõõdetavusest. Samas arvame, et teame, kuidas noortele ennetusest rääkida, kuid pole eriti vaevunud seda küsima nendelt endilt – võimalik, et nad vajavad hoopis teistsugust õpetust.

Mida lähemalt puudutab HIV-i nakatumine või aids meid endid kasvõi selle tõttu, et haigus hiilib meie laste sekka, sõprus- ja tutvuskondadesse, seda tajutavamaks olukord muutub. Kuid isiklikult tunda saada enda või lähedase haigust selle tõttu, et ei olnud piisavalt teadmisi, kuidas end kaitsta, on siiski liialt ränk hind. Kas Eesti ühiskond, kes otsuseid teeb takkajärele ning tuntud inimeste näitel, peab arusaamade ümbervormimiseks kogema näiteid konkreetsete isikute varal?