Vaidlustatud hankest veelgi ebaõnnestunumaks võib pidada sellist, kuhu tuleb ainult üks pakkuja, nagu juhtus tankitõrjerelvade hankega.

Kes on nende hangete kohta kirjutatud lugusid Eesti Päevalehest ja Eesti Ekspressist lugenud, teavad, et erinevad huvirühmad teevad tugevat ja vahel räpasevõitu lobitööd, et võidaks just nende pakkumine. Enamasti pole ju kaalul ainult ühekordne hange, vaid jala ukse vahele saamisele järgnevad jätkuhanked, hooldustööde lepingud ning tänu ostjaga tekkinud kontaktidele ja siseinfole paranevad šansid võita ka uusi hankeid.

Eesti sõjaväelastel ja riigiametnikel tuleks selles hämaravõitu maailmas siiski selg sirge ja meel kaine hoida, vastasel juhul kannatab Eesti kaitsevõime. Meie riigihangete puhul on sügavalt juurdunud komme hinda ületähtsustada. Seetõttu polegi ehk Eesti kaitsehangetes suurim oht see, et millegi eest makstakse liiga palju, vaid see, et ei osteta kõige optimaalsema kvaliteediga relvastust. Ja vaidlustatud hankest veelgi ebaõnnestunumaks võib pidada sellist, kuhu tuleb ainult üks pakkuja, nagu juhtus tankitõrjerelvade hankega, sest siis ei saa ju eri variantide tugevusi-nõrkusi põhjalikult vaagida. Võrdväärsete pakkumiste seast parimat valides võiks aga julgemalt arvestada seda, kuivõrd aitaks ühe või teise partneri valik avada meie enda kaitsetööstusele uksi maailmasse.