Ent emotsioonide kunstlik üleskütmine viib meid lõhestunud, mitte elamisväärsemasse ühiskonda. EKRE kindlate välistajate hulk on tõusnud ligi pooleni valijatest. Kui ühiskonna lõhestamine EKRE-t ei häiri, siis vähemalt teised erakonnad ei tohiks selle mänguga kaasa minna. On mitu teemat, mis mõjutavad meie elu lähematel aastakümnetel palju rohkem kui praegused teravad vastandumispunktid. Mida teha, et meie sissetulekud ei jääks pidama kolmveerandile Euroopa Liidu keskmisest? Milline oleks parim viis Eestis elavate rahvuste omavaheliseks integreerimiseks? Kuidas tagada elu jätkumine maal? Kuidas päästa tervishoid? Kuidas pääseda Euroopa suurima saastaja tiitlist?

Emotsioonide kunstlik üleskütmine viib meid lõhestunud ühiskonda, mitte parema elu juurde. Vastutustundlikud poliitikud hoiduksid sellest.

Muidugi vajab ka immigratsioonipoliitika arutelu, mitte silmade sulgemist, aga hüsteeria õhutamine selles valdkonnas ning teisejärguliste küsimuste suureks puhumine ei aita jõuda parimate lahendusteni.

Kui erakondi, kes rajavad oma valimisedu hüsteerilistele kokkupõrkepunktidele, saadab edu, saame ühiskonna, mis on nende kampaania nägu. Pinged ja vastandumine ei kao koos valimiskampaania lõpuga, vaid jäävad heaolu kasvu ning ühiskonna sidusust rikkuma pikemaks ajaks.

Seepärast kutsume riigikokku pürgivaid erakondi piirduma vaid ühe vastandumisega – vastandumisega kampaaniavõtetele, mis kütavad inimesi kunstlikult üles ja tapavad asjaliku mõtlemise. Eespool nimetasime EKRE-t ja Isamaad, aga see märkus puudutab ka teid, sotsiaaldemokraadid, Keskerakond, Reformierakond.

Riigivapp Toompea lossil