Tõsi, võrreldes eelmise parteikontori puistamisega, peame siin silmas Keskerakonna jaanuarikuist läbiotsimist, on siiski üks erinevus.

Keskerakondlaste puhul tunti huvi nii partei kui ka isikute vastu, otsiti ju läbi ka mõjuvõimu kuritarvitamises kahtlustatud Priit Toobali ja Ester Tuiksoo kodud. Endine peasekretär ja praegune justiitsminister Kristen Michal väidetavate illegaalsete annetuste vahendamise pärast sellise tähelepanu alla pole langenud. Kuid need on menetluse detailid, mida on kõrvalseisjatel raske hinnata.

Ometi on selge üks. Ehkki reformierakondlased kinnitavad, et uurimisorganid on sõltumatud, pole see sõltumatus täiuslik. Uurida justiitsministrit, keda sa järgmisel hetkel kuskil koosolekul kohtad, on prokuröride jaoks ikkagi teine tera kui pinnida näiteks mõnda hulgilao direktorit. Teiseks, justiitssfäär on nii pikalt olnud reformistide juhtida, paljud inimesed käinud risti-rästi vaheldumisi prokuratuuris ja justiitsministeeriumis tööl, see kõik on isiklikest suhetest põimunud ja teeb objektiivsuse keerukamaks. Ja siis veel vormiline pool. Kõik juhtivad riigiprokurörid on ametisse nimetanud justiitsminister ning nende palga otsustab igal aastal valitsus. Just justiitsminister võib määrata neile distsiplinaarkaristusi kuni prokuröri teenistusest vabastamiseni välja. Ehk siis – teoorias pole veel kindel, kes keda süüdistama hakkab.

Jah, praktikas on selliste riskide realiseerumise tõenäosus väga väike. Kuid see peab olema veelgi väiksem ja praegune olukord on äärmiselt ebamugav ning Eesti õigussüsteemi ja poliitika suhtes usaldusväärsust vähendav. Praegu on ikkagi võimalik näha huvide konflikti, kui prokuratuur peab uurima nende valdkonda juhtivat ministrit. Seda konflikti on võimalik näha isegi siis, kui justiitsminister ei tegele tegelikult kellegi mõjutamisega.

Reformierakonna enda huvides oleks hetkeks veidi taganeda ja asendada Michal ajutiselt mõne teise inimesega – kuniks kahtlused hajuvad. Kujutate te seda ette, et prokuratuur annaks käsu näiteks justiitsministri kodu läbi otsida? Kuidas see välja näeks?