Kütuse hind puudutab vähemalt kaude meid kõiki, aga maksu tõstmises pole tegelikult midagi põhimõtteliselt halba. Võrreldes näiteks bulgaarlastega (aga ka tšehhide või poolakatega) on Eestis kütus sissetuleku kohta odav. Pilk Soome näitab jällegi vastupidist. Seega: kui tekib tunne, et maksutõusu otsus on tehtud tagajärgi analüüsimata – või kui keegi tunneb, et saab ebaproportsionaalselt pihta –, on Toompea õige koht, kus oma viha välja elada.
Eilne miiting täitis muid eesmärke kui aktsiisitõusu vastu välja kuulutatud protest.

Ent eilse ürituse peakorraldaja, EKRE noorteorganisatsioon Sinine Äratus kaaperdas rahva pahameele muu tarbeks. Mil viisil on kütusehinna tõusuga seotud varjamatu soov seksuaalvähemusi ahistada? (Jaak Madison: „Kukutame lilla koalitsiooni!”) Eks keel võib miitingueufoorias muidugi vääratada ja meri põlvini olla. Ent tuletagem meelde, et organisaatorite katusühendus EKRE on seltskond, mille liidrid propageerivad mõtteviisi: teistsugune, tähendab süüdi. Saue linnapea Henn Põlluaas ütles pärast Utøya massimõrva Delfile kirjutatud loos otse: „Breivik on Euroopa liberaalse ja multikultuurse ühiskonnamudeli toode ja tema teod selle tagajärg.” Teisisõnu: kui meile miski ei meeldi, siis ärge imestage, kui tulevad laibad. EKRE juhtide küünilised seisukohad näiteks Vahemerel uppuvate põgenike kohta kinnitavad samuti, et nad ei hooli inimeludest.

Parempopulistlikke parteisid põhjalikult uurinud instituudi Legatum teadur Anton Šehovtsov ütleb intervjuus Eesti Päevalehele, et olmetasandi murede ärakasutamine on inimeste väljasaamiseks sääraste erakondade tüüpiline meetod. Nende esitatud küsimused on sageli õigustatud, aga nende otse või kaude pakutud lahendused ajavad külmajudinad peale.
Olmetasandi murede ärakasutamine on inimeste väljasaamiseks sääraste erakondade tüüpiline meetod.

Need, kes toetavad tugevat parempoolset mõtteviisi, peavad saama oma veendumusi vabalt väljendada – kuni ei kutsu üles vägivallale. Neil aga, kes protesteerivad lihtsalt valitsuse majanduspoliitika vastu, tasub mõelda, kas äärmusjõudude miitingutel osalemine on väärt moraalset painet hääle eest, mis antud inimvaenulike ideede levikuks. Oodatust väiksem osalejate hulk eilsel meeleavaldusel viitab õnneks, et paljud suutsid oma valiku juba teha.