Hipsteriplika väsinud vanameeste ja Edgar Savisaare usinate õpilaste keskel mõjub värskelt nagu uuenemine, mis jäi toimumata Keskerakonnas endas.

Millest muust kui Savisaarelegi nii armsast poliittehnoloogiast räägib ka roheliste võimuliitu haaramine. Üsna odava hinnaga saadi oma tulevastele kahtlastele otsustele kaassüüdlane ja suitsukate. Näiteks hakkab Reidi tee kandma nüüd roheliste „kvaliteedimärki”, ehkki erakonna valijad ja mõttekaaslased alles hiljuti sama tee vastu kära tõstsid ja Haabersti hõberemmelgat kaitsesid.

Roheliste ja Keskerakonna koalitsioon Tallinnas on osav poliittehnoloogiline suitsukate, tänu millele on Keskerakonnal lihtsam jätkata Tallinna juhtimises senist küsitavat stiili. Rohelised aga võivad unustada protestihääled, mis oleks võinud nad kahe aasta pärast hea õnne korral riigikokku aidata.

Roheliste olukord on isegi täbaram kui sotsidel kaheksa aastat tagasi, kui nood Tallinnas Keskerakonnaga käed lõid ja linnapea Savisaare puudliteks hakkasid. On ju Keskerakonnal Tallinna volikogus üle poole kohtadest, aga rohelistel mitte ühtegi. Seega pole neist kasu ka koalitsiooni ülekaalu kindlustamiseks. See on kui hiiglase ja päkapiku liit, kus Izmailova on abilinnapea Keskerakonna armust. Sõltlane.

Paraku mängisid rohelised selle sammuga maha võimaluse, et neist võiks 2019. aasta riigikogu valimisteks kujuneda tõsiselt võetav protestipartei, n-ö uus Vabaerakond. Koostöö Keskerakonnaga Tallinnas on tõenäoliselt enamiku selliste protestivalijate jaoks punane joon, mille ületamist ei andestata.

Teisalt teame, kuidas Keskerakonna ja Tallinna TV toel sai tuule tiibadesse EKRE. Teoreetiliselt on võimalik teha sama rohelistega, õõnestada nii SDE jalgealust ja kindlustada Keskerakonnale Eesti vasaktiiva juhtpartei positsioon.

Üks hea asi on värske koalitsiooni puhul ka. Erinevalt nelja aasta tagusest sõlmiti seekord Tallinna võimu jagamiseks koalitsioonilepe. Nüüd on meil dokument, mille täitmist või mittetäitmist jälgida.

VERSUS

Alar Kilp, TÜ politoloog (EPL/Delfi arvamusveeb)
Alar Kilp

Kui lugeda ainult Tallinna koalitsioonileppe teksti, siis näivad Keskerakond ja rohelised üksteist päris hästi täiendavat ehk radikaalseid kompromisse ei paista kummaltki poolelt. Tundub, et see on win-win-win koalitsioon ehk võidavad nii linn kui mõlemad erakonnad.

Jaak Juske, Tallinna volikogu liige, sotsiaaldemokraat (Facebook)
Jaak Juske

Oi jah, rohelistel oli kuni tänaseni võimalus tulla 2019 Vabaerakonna asemel uue värske jõuna riigikokku. Paraku otsustasid nad sellest võimalusest olematu võimu nimel Tallinnas loobuda. Nüüd tuleb rohelistel asuda õigustama Reidi tee ehitust ja Keskerakonna jamasid. Kahju. Siiralt.