Ent mida progress võtab, selle annab hullutatud mõistus tagasi. Mitu tuhat inimest on ühinenud Facebookis gruppi, mille liikmed propageerivad kõigi haiguste raviks kloordioksiidiga rikastatud vett. See veepuhastusjaamades kasutatav aine tapab pea kõik bakterid. Ka kasulikud. Ka sooletraktis. Muudest mürgistest omadustest rääkimata.

Vaba ühiskond jätab inimestele üsna avarad piirid oma tervist soovi korral kahjustada. Müügil olevad sigaretid ja alkohol on parimad näited. Ent igal juhul püütakse hoida kõiki kahjulikke aineid lastest võimalikult kaugel.

Samal ajal jätab vaba ühiskond vanematele üsna avarad piirid ka laste tervise eest hoolitsedes. Näiteks vaktsineerimistest võib vabalt keelduda. Vanema sõna jääb peale isegi äärmuslikel juhtudel. 1997. aastal pidid arstid ühel lapsel surra laskma, sest Jehoova tunnistajatest vanemad keelasid talle vereülekannet teha. Kohus mõistis vanemad ja arstid õigeks.
Küllap tahavad kloordioksiidi jootjad oma lastele parimat. Aga neid mürgitades sooritavad nad sisuliselt kuriteo.

Võib uskuda, et need, kes on Eesti Päevalehes päevavalgele toodud kloordioksiidi hullusega kaasa läinud, tahavad oma lastele ainult parimat. Paraku on see üks valdkondi, kus tuleb öelda, et rumalus ei vabasta vastutusest. Oma lastele mürkainet jootes sooritavad nad sisuliselt kuriteo, isegi kui seadus seda nii karmides värvides ei näe.

Põhjusi, miks inimesed otsivad n-ö ametliku meditsiini alternatiiviks igasuguseid imeravimeid, on palju. Alates sellest, et ega arstimine pole täppisteadus ja sageli läheb midagi viltu. Paljudel ravimitel on tugevad kõrvaltoimed. Ka suures plaanis tuleb ette suuri vigu, nagu aastakümnete tagune ülemäärane vaimustus antibiootikumidest. Konspiratsiooniteooriate pooldajatel pole raske näidata näpuga ravimifirmade kasumiahnusele.

Ükski neist väidetest ei tee kloordioksiidi ohutumaks. Pealegi ei tule tasuta kätte ka alternatiivsed mürgid. Nende taga on kavalad turunduskampaaniad, mis keskaegsete šarlatanide kombel rõhuvad inimeste alateadlikele hirmudele. Nagu tänases lehes kirjutame, võib parateaduste propagandaga kaasa minna koguni diplomeeritud arst. Kas rumalusest või küünilisusest, võiks jääda uurimisorganite selgitada. Niisamuti klooripõhise mürgi turustajate kohtu ette saatmine.