Niigi jättis peaminister Andrus Ansip paari nädala eest oma väljaütlemistega mulje, et siin riigis on avaliku elu tegelased pideva jälgimise all. Ja ettevõtja Toomas Annus, keda süüdistati altkäemaksu andmises maadevahetuse tehingus, kasutas selle väljaütlemise juba oma kommentaarides ära.

Me ei saa endale lubada ettekujutust, et Eesti riigis jälgitakse kõike ja kõiki. See kuulub orwellilikku maailma, mitte põhiseaduse 20. aastapäeva tähistavasse Eesti Vabariiki. Vähemasti me teame nüüd, et kui tõendeid kogutakse lubamatult, siis nende andmete alusel inimest kohtus süüdi mõista ei saa.

Otsus tõendas ka kohtu sõltumatust. Eesti kohus ei anna ette aimatavaid tulemusi, tahtku prokuratuur mida tahes. Ja arvestades, et ka teistes kohtuinstantsides võidakse langetada teistsugune otsus, on see veelgi suurem tõend, et kogu süsteemi mõjutada on vaata et võimatu.

Riigi peaprokurör Norman Aas kirjutas mai keskel Äripäevas, et õigussüsteemi peavad toetama väärtushinnangud. Ta rääkis palju eetikast ja selle õigusest lahku kasvamisest. Väärtuste ja eetika jutt on tore, aga praegu mõjub see ikkagi nagu kaudne tunnistus, et tõenditega on nigelasti. Prokuratuurile oli see teine olulisem kaotus järjest. Keskerakonna mõjuvõimuga kauplemise asjast ei saanud ikkagi asja.

Kõik see ei peaks aga tähendama, et prokuratuur ei tohi puudutada raskeid ja pikaajalisi juhtumeid, kuna äkki ei jõuagi nad süüdimõistmiseni. Tohib ja peabki, ka ebaõnnestumisega riskides. Võimaliku õigusrikkumise ignoreerimine oleks ju veel ohtlikum.

Keskkonnaministeerium aga hakkab nüüd sulgema võimalust vahetada looduskaitsealust maad muude maatükkide vastu, lõpetades sellise probleeme tekitanud tegevuse sootuks.