Tänase tähtede seisu juures oleks see tõesti kõige tõenäolisem valitsusliit, aga kas nad päriselt ka jõuavad koalitsioonilepinguni? Näiteks maksustamise küsimuses, millest sai üks Vabaerakonna kõnelustelt kõrvale jäämise põhjuseid, on sotsidel Reformierakonnaga isegi rohkem ideoloogilisi erimeelsusi. Kui aasta tagasi otsustasid sotsid valitsusse pääsemise nimel sellest mööda vaadata, siis nüüd on neil võimalik olla söakam. Kui Reformierakond ei taha sõnu süüa ja moodustada valitsust Keskera-konnaga, siis pole tal muud valikut peale sotside ja IRL-iga kolmikliidu sõlmimise. Kui sotsid ja IRL oma kaardid targalt välja mängivad, on neil võimalik saavutada valitsuslepe, kus nende valija häälel on suhteliselt veidi suurem kaal kui Reformierakonna valija omal.

Neljast on jäänud kolm. Kelle poole Keskerakonnas pöörduda, kui ka kolmikliidust asja ei saa?

Kõik need kalkulatsioonid võib segi lüüa Keskerakond. Kui peaks minema nii, et Edgar Savisaar tervislikel põhjustel erakonna juhtimisest taandub, saavad need, kes seni on koostöö Keskerakonnaga välistanud, vabanduse või ettekäände sellest põhimõttest loobuda. Ent praegu pole veel vastust küsimusele, kas Savisaare haigus toob Keskerakonda võimupöörde. Arvatavasti saab potentsiaalne kolmikliit mitu nädalat või kauemgi võimuläbirääkimisi pidada, enne kui Keskerakonna tulevik selgineb.

On ka võimalik, et kolme erakonna valitsusläbi-rääkimised ei suju palju paremini kui nelikliidu läbirääkimised. Eeldusel, et valitsuse moodustamine jääb väga kauaks venima, tekiks Keskerakonnal jällegi isolatsioonist pääsemise šanss. Mõni koostöö välistanud parteijuht saaks meelemuutust põhjendada: „Proovisime nii ja teisiti, kuid valitsust moodustada ei õnnestunud. Hoopis ilma valitsuseta Eesti on halvem variant kui Keskerakonnaga valitsus.” Keskerakonna õnnetus on, et praegu pole Reformierakonnal (ega sotsidel koos IRL-iga) sellise jutuga kellegi poole pöörduda.

Eesti sellest pigem võidab, sest Reformierakond ja Keskerakond on mõlemad väga pragmaatilised parteid. Võimaluse korral keskenduvad nad meelsasti peamiselt võimul olemisele. Saaksime n-ö jõulurahuvalitsuse ajal, kus tegelikult oleks vaja otsida ja proovida uusi teid, mis võiksid Eestit edasi viia.