Näiteid? Eesti suusaliit saab selleks aastaks 165 000 eurot lisaeraldist sellest hoolimata, et MK-etappidele pole õieti kedagi saata ja meie mehed kipuvad tõusuetapil isegi maailma naiste esiviisikult pähe saama. Suurt pole kiita ka laskesuusatajate saavutused, kuid summad näitavad üsna võrdsete tulemuste juures midagi täiesti muud. Eesti laskesuusatamise föderatsioon saab nimelt 10 000 eurot ehk 16,5 korda vähem. Siin pole mingit loogikat. Või õigemini on üksainus loogika: ole kellegi sõber.

Kus on loogika, kui laskesuusatajad saavad võrdsete tulemuste puhul suusatajatest 16 korda vähem?

Samal ajal on ju maailmatasemel silmatorkavaid tulemusi saavutanud Eesti vehklemisliit ja Eesti sõudeliit. Sõudeliit saab selle eest ainult 10 000 eurot, kuigi nende varustus on kallis. Vehklejatele aga jagub teenekusest hoolimata kõigest 5000 eurot. Kuidas meie poliitikud riigikogus, eriti valitsuskoalitsioonis, mille otsused maksavad rohkem, ometi ei märka, kes tõepoolest Eestile au ja kuulsust toovad? Piisab mõnest pilgust spordiuudistele. Mitte et suusaliit raha ei vajaks, kuid kas vehklejad siis ei vaja? Või sõudjad?

Eesti mullune aasta sportlane oli tõstja Martin Seim. Tõstmisliit aga rahasaajate nimekirja ei mahtunudki. Tõstjad võiksid seda ametiisikutele järgmine kord meelde tuletada, kui keegi üritab end nende taustal pildile upitada.

Jah, päris üheseid jaotuskriteeriume ongi raske välja töötada ja kui mängus on raha, tunneb keegi end alati ebaõiglaselt kohelduna. Mõni ala on suure kandepinnaga, hõlmab palju noori ja saab alati rohkesti publiku tähelepanu, näiteks kergejõustik või pallimängud. Seetõttu saavad nad teinekord ka rohkem eraldisi, kui ehk tippvõistluste tulemuste põhjal võiks eeldada. Teised alad jälle nõuavad varustuse tõttu rohkem raha. Ent nüüd on tulemused ja rahastus teineteisest liiga kaugele läinud ja see vähendab pühendunud inimeste pingutamissoovi. Korruptsioonikuriteos süüdi mõistetud EOK presidendi Neinar Seli endiselt kestev valitsusaeg on meie spordi rahastamise järjest kõveramaks koolutanud.