Eelmistel, 2013. aasta kohalikel valimistel sai Savisaar peaaegu 40 000 häält. Äsja kriminaaluurimise tõttu abilinnapea kohalt tagasi astunud Arvo Sarapuu sai ainult 1004, prügiveoaktivistidega maid jagav Kalle Klandorf 435 ja linnapea kohusetäitja Taavi Aas 227 häält. On võimalik, et Savisaar tooks ikka veel ja isegi üksnes sümbolina kandideerides – kuni teda pole süüdi mõistetud, saab ta kohalikel valimistel kandideerida – erakonnale rohkem hääli kui Aas ja kõik praegused abilinnapead kokku.

On võimalik, et Savisaar tooks ikka veel ja üksnes sümbolina kandideerides rohkem hääli kui Aas ja praegused abilinnapead kokku.

Seda arvestades võib aru saada, miks Keskerakonna uus ladvik rakendab Savisaare puhul teistsugust standardit kui Sarapuu puhul. Erakonna esimees Jüri Ratas mõistis Sarapuu hukka mõni minut pärast teadet kriminaaluurimise alustamisest, aga Savisaare kohta ütles eelmisel kuul ajalehele Pealinn antud intervjuus: „Tal on kindlasti koht Keskerakonnas ka tulevikus, teistmoodi ei saagi mõelda.”

Nii varjamatu topeltstandardite kasutamise puhul on juttu Keskerakonna muutumisest raske tõsiselt võtta. Ootame Jüri Rataselt ja Taavi Aasalt selgesõnalist teadet, et Edgar Savisaar kutsutakse Tallinna linnapea kohalt tagasi. Aas on sügisestel valimistel Keskerakonna linnapeakandidaat ja talle võiks selline resoluutsus isegi kasuks olla, aidata varjust välja tulla. Seda enam et ta kandideerib Mustamäel, mitte Lasnamäel, kus on põhiline hulk Savisaare pühakuks pidajaid.

Õigupoolest võiks Savisaar, kui ta oma erakonnast ja Tallinna linnast hoolib, ise teatada, et lõpetab „eksiilis linnapea” olemise ja annab teatepulga Taavi Aasale ka ametlikult üle. Tänavu aprillis täitus Savisaarel kümme aastat linnapea tiitli kandmist. Aitab küll!