Las patsient, mitte haigekassa otsustab, millise hambaarsti juurde ta need 30 eurot viib ja millise kvaliteediga ravi eelistab.

Haigekassa loodab siiski optimistlikult, et sügiseks on juba rohkem hambaarste, kelle juures täiskasvanud ravikindlustatud saavad 30 euro suurust hüvitist kasutada. Olgu, selle näitaja järgi ei ole ettevõtmine veel selgelt läbi kukkunud. Küll aga on ilmselge läbikukkumine see, et hüvitise kehtima hakkamise päevaks ei ole Valga- ja Hiiumaal ning mitmes maakonnakeskuses – Rakveres, Viljandis, Võrus, Põlvas – mitte ühtegi süsteemiga liitunud hambaarsti. Olgugi et haigekassa eesmärk oli see, et igas maakonnakeskuses oleks partner, ja aega selle täitmiseks oli pool aastat.

Teine probleem on see, et 30 euroga – isegi kui patsient sellele ise pool juurde paneb, nagu süsteem nõuab – ei ole võimalik hambaid põhjalikult ravida. Isegi haigekassa hindade järgi, mis on turuhindadest odavamad. Teistes arstiabivaldkondades on mitterahalise hüvitamise süsteemil, kus tark haigekassa otsustab, milliste hindadega ja kui palju raviteenust ta patsientidele ostab, ilmnenud mitmeid puudusi: teenuste kättesaadavus jätab soovida ja haigekassast on raha välja petetud.

Seepärast oleks hambaravi, kui juba otsustati seda täiskasvanutele jälle hüvitama hakata, suurepärane koht, kus katsetada teistsugust lahendust. Sellist, kus otsustab patsient, mitte haigekassa, millise hambaarsti juurde ta need 30 eurot viib ja millise kvaliteediga ravi kasutab. Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, tehke praegusele surnult sündinud lahendusele kiire lõpp ja andke patsientidele õigus hüvitise kasutamise üle otsustada.