Eilne päev tõi kaks värsket uudist Eesti poliitikute halvast käitumisest. Põhja-Tallinna linnaosavanema asetäitja Priit Kutser (Keskerakond) mõnitas Twitteris Eesti ajakirjanikke, politseid ja poliitikuid (tänaseks on need säutsud siiski kustutatud). Viljandi linnavolikogu esimees Tarmo Loodus ja abilinnapea Ardo Agasild suutsid aga eredalt silma paista Saksamaal toimunud hansapäevadel, kus esines Viljandi ansambel Paabel. „Ajage rohkem möla!” nõudis Loodus keset kontserti, Agasild aga toppis muusikutele keset esinemist pirukaid suhu.

Selge, hansapäevadel käibki melu ja Saksamaa on arenenud õllekultuuriga maa. Aga huvitav, mis sõnumit peaks kandma poliitik, kes ronib keset muusikute esinemist lavale, jagab õpetussõnu ja topib neile pirukaid suhu? See ei ole halb nali, vaid üleoleku demonstratsioon stiilis: „Moosekandid, ressursid on minu käes!” Niimoodi käituvad poliitikud – nagu Twitteris mõnitavaid lauseid kirjutanud Kutsergi – ei alanda sellega üksnes iseennast, vaid ka erakonda ja avalikku võimu.

Kui Tallinki juhid mõne aasta eest laeval pidutsedes baarmeni lõid ja naisteenindajaid teenijatüdrukuteks nimetasid, pälvis see samuti avalikkuse hukkamõistu. Töötajad ei ole omanike orjad – samuti mitte muusikud, isegi kui nad sõidavad esinema linna raha eest. Põhimõte, et kedagi ei tohi väärikust alandavalt kohelda, seisab muide Eesti põhiseaduses. Töötajaid, muusikuid või kaaspoliitikuid ebaväärikalt kohtlev firma- või linnajuht loobub aga eeskätt iseenda väärikusest – vabatahtlikult.