Ratas, kellelt Delfi eilsel valitsuse pressikonverentsil asja kohta aru päris, ei lasknud ennast arvudest häirida, väites, et tema meelest on aasta esimesed kuud näidanud seda, et madalama sissetulekuga inimeste palgakasv on keskmisest kiirem. Esimeses kvartalis oli see tõesti nii, kuid teises kvartalis, nagu eespool näitasime, enam mitte.

Kui mõni poliitik hakkab teile rääkima, et maksureformiga tehti madalapalgalistele suur heategu, ärge uskuge teda – seda ei ole veel tõestatud.

Ajast maha jäänud oli ka peaministri jutt, et mediaanpalk kasvab veidi kiiremini keskmisest palgast. Esimeses kvartalis kasvas maksu- ja tolliameti arvutatav keskmise mediaanväljamakse näitaja tõepoolest kiiremini kui statistikaameti avaldatav keskmine brutopalk (aastaga 8,4% vs. 7,7%), kuid teises kvartalis oli lugu juba vastupidine (6,0% vs. 6,4%).

Tegelikult on nii esimese kui ka teise kvartali andmetest vähe, et maksureformi mõju kohta põhjapanevaid järeldusi teha. Ratase väide, et sissetulekute ebavõrdsus väheneb, on igatahes ennatlik, selgema pildi madalapalgaliste käekäigust saab alles terve aasta andmete ja tuludeklaratsioonide põhjal. Kui mõni koalitsioonipoliitik hakkab teile valimiskampaania ajal rääkima, et maksureformiga tehti madalapalgalistele suur heategu, ärge uskuge teda – seda ei ole veel tõestatud.