Seda arvestades on Reformierakonna julgeolekupoliitikale keskendumine ja ettepanek võtta ajateenistuses kasutusele nn Taani mudel päris kaval. Eesti riigi kaitsevõime teeb ju praegu paljudele valijatele muret, kaitsevõimega tegelemise eest saab neilt plusspunkte. Samal ajal isiklikul tasandil oleks ajateenistuskohustuse laiendamine hulgale noortele pigem vastumeelt. Taani mudeli – kohustuslik riigikaitsekursus gümnaasiumis, aga selle arvel hilisema ajateenistuse lühendamine – kohtuvad ühes ja samas idees sõnad „kohustuslik” ja „lühendama”. Oravate ettepanekul on seega eeldusi võita poolehoidjaid nii üldise ajateenistuse pooldajate kui ka vastaste seas.

Kas Taani mudel Eesti kaitsevõimet ka päriselt parandaks? Miks mitte, kui ümberkorraldustes ei jäädaks pealispinnale, vaid tehtaks need sisuliselt ja südamega. Kuid erakonda, kes alles hiljuti propageeris ajateenistuse kaotamist, ei saa liiga lihtsalt uskuda. Valimisteni jäänud poole aasta jooksul kuuleme sel teemal ilmselt ägedaid vaidlusi, sest IRL-i esindajad on oravate ettepaneku juba kuulutanud ajateenistuse kaotamise plaani kattevarjuks.

IRL ise käis eile ühe vali-mind-ideena välja madalapalgaliste maksuvabastuse. See on samas stiilis ettepanek nagu 2011. aasta valimiskampaaniaks välja mõeldud emapension – skeem, millega justkui lubatakse midagi head ja vajalikku, aga nii keeruliselt, et vähesed saavad täpselt aru, kas, kunas ja kuidas nemad selle kätte saavad. Maksuvabastuse idee järgi päästetaks kõik alla 500 euro teenivad inimesed tulumaksu maksmisest, aga tegu ei oleks kõigi inimeste maksuvaba tulu 500 euroni tõstmisega. See kõlab nagu astmeline tulumaks, kus madalapalgalistele kehtestataks miinusmärgiga alumine maksuaste, ja lisastiimul OÜ-tamiseks.

Jõudu kõigile erakondadele valimisprogrammi loomiseks! Püüdke mulje loomise kõrval tegeleda ka sisuga. Jõudu tuleb soovida valijatelegi – et teil jätkuks jaksu süüvida peale mulje ka ettepanekute sisusse.