Jevgeni Ossinovski on oma kõrkuses SDE esimehena läbi kukkunud ja peaks nii parteijuhi kui ka ministri kohalt tagasi astuma.

Tema sõnadele võiks praegugi alla kirjutada. Paraku on SDE-st, mis peaks olema määratluse järgi üks kõige inimlähedasemaid erakondi, saanud kõrkuse ja võõrandumise võrdkuju. Pole näha, et erakond seisaks valitsuses jõuliselt oma aadete eest. Märgiliselt mängiti oma kuvand maha siis, kui selges väärtuskonfliktis asuti toetama naistevastast vägivalda pisendanud justiitsministrit Urmas Reinsalu.

Kellele ei lähe aga korda sotside aated, tunneb enda nahal nende ülbust. Sisuliselt on ühe-teema-ministriks muutunud Ossinovskist saanud negatiivses mõttes rahva ühendaja. Karmi alkoholipoliitika abil rahva tervise eest seismist võiks iseenesest tervitada, kui sellega ei kaasneks silmaklapid, mis ei lase näha, kuidas abinõu ei teeni enam ammu eesmärki. Veel hullem, Ossinovski on muutnud viina ja õlle aktsepteeritud protestiabinõuks kõigile, kellele on miski valitsuse juures vastukarva.

Kui ettevõtjad kurdavad, et väikepoed suletakse ja töökohad kaovad, läheb Ossinovski edasi. Kui riigieelarve puhutakse ebarealistlike aktsiisidega tühja õhku täis, kinnitab Ossinovski vankumatut kindlaksjäämist valitud kursile. Kui ta kuuleb erakonna reitingu langusest, soovib ta õnne alkolobile, tema parteikaaslased aga süüdistavad Lätis poes käijaid väheses patriotismis.

Niisugune arrogants ei jää kaugele omaaegsete kommunistide kohta käivast kirjeldusest – neile soovitati, et kui võimule rahvas ei sobi, tuleb endale uus rahvas valida. Õnneks toimib meil demokraatia ja rahva üle irvitajad võivad seda varsti teha üldse väljaspool parlamenti. Valijad ongi sellist suhtumist vastavalt hinnanud. Turu-uuringute AS-i uusim küsitlus näitabki, et sotside reiting – 8% toetajatest – on viimase seitsme aasta madalaim.

Ossinovski võiks Ronald Reaganit mugandades tunnistada, et ta pole inimeste probleemide lahendus, vaid et ta ise ongi probleem. Tal tuleks silmaklapid kõrvale heita ja tagasi astuda – nii oma erakonna esimehe kui ka ministri kohalt.