Eesti rikkaim inimene Oleg Ossinovski on valinud praegu vaikiva variandi. Läti korruptsioonitõrje büroo kahtlustab, et ärimehel võib olla seos Läti Raudtee nüüdseks ametist vabastatud ja vahi alla võetud juhi Uģis Magonise autost leitud kotiga, milles oli poole miljoni euro väärtuses sularaha. Aprillis võitis Läti Raudtee tütarfirma hanke neljale vedurile just Ossinovskile kuuluv Skinest ja kõnealune auto naasis parasjagu Eestist. Üsna kergelt tekivad seosed, mida ütles välja Läti ajaleht Diena: sularaha võis olla altkäemaks. Küllap tõmbavad selliseid paralleele ka Läti uurijad. Miks muidu otsis kapo lätlaste palvel teadaolevalt läbi Ossinovski tööruumid?

Süüdijäämisel peaksid sotsid Ossinovskist loobuma või tunnistama, et raha ei haise.
Ossinovski esimesed kommentaarid suutsid kahtlusi süvendada. Ta ütles, et vedurite müük käis tiheda konkursi kaudu, samal ajal kui Ärilehe andmetel osales (esimeses voorus läbi kukkunud) hankel üksnes tema Skinest. Pärast seda on ärimees otsustanud vait olla. Küll palkas ta endale appi Läti tippadvokaadi Saulvedis Vārpiņši.

Lätis käiv uurimine pole ainult sealne probleem. Ossinovski oma ligi kolmesaja miljoni eurose varandusega mõjutab nii Eesti ärikliimat kui ka poliitikat. Ta on annetanud oma poja juhitud Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale viimase aasta jooksul vähemalt 100 000 eurot. Kui peaks selguma, et Ossinovski on altkäemaksu andnud, sunnib see erakonda rasketele valikutele: kas kurjategija raha tagasi anda (ja pojal oma isa tegevus hukka mõista) või tunnistada, et ega annetused haise.

Miranda õigusel on üks halb kõrvalomadus. Teised räägivad oma versioone ikka. Plekid jäävad külge ka neile, kes kahtlaselt teenitud raha vastu võtavad. Kui Ossinovski on puhas, peaks ta aktiivselt rääkima sellest ka Eesti avalikkusele. Kui mitte, peavad sotsid, selleks et poliitikas püsida, olema tulevikus ühe Ossinovskita.